avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 475 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Un beneficiar de pensie de invaliditate gradul III ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Un beneficiar de pensie de invaliditate gradul III poate sa incheie contract de asigurare cu casa de pensii?

SUNT PENSIONARA PE CAZ DE BOALA GR.3.DACA INCHEI UN CONTRACT DE ASIGURARE CU CASA DE PENSII,PENTRU A-MI COMPLETA STAGIUl DE COTIZARE,CUM SE CONSIDERA VECHIMEA DUPA UN AN DE CONTRIBUTIE , 1/2 AN INTR-UN AN SAU UN AN?SI CARE ESTE MINIMUL DE CONTRIBUTIE IN CAZUL MEU? MULTUMESC
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:41, 9 Martie 2012
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

2. Dar perioada de pensie de invaliditate este perioada asimilata stagiului de cotizare la pensie asa ca nu vad de ce ati face un asemenea contract.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare in sistemul public de pensii benqu86 benqu86 mama mea are 11 ani cotizati si ar vrea sa iasa la pensie ,intrebarea mea este daca se poate plati cotizatia pentru diferenta de ani,si cat e cuantumul minim ... (vezi toată discuția)
Completare vechime in munca - contract de asigurare sociala AdrianaBal AdrianaBal F; 01.1959 ( 53 ani) ; 2 copii (1984,1989); Vechimea actuala = 30 ani 2 luni; Vechimea pt.stagiul complet = 31 ani 4luni ([b]necesara pentru iesirea la ... (vezi toată discuția)
Contracte de asigurare in sistemul de sanatate si in sistemul public de pensii misaaa misaaa buna seara, as dori sa stiu care este suma lunara pt. un simplu asigurat : la casa de pensii si casa de sanatate? se pot incheia contracte ca si simplu ... (vezi toată discuția)