avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 611 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Contracte de asigurare in sistemul de sanatate si in ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Contracte de asigurare in sistemul de sanatate si in sistemul public de pensii

buna seara,
as dori sa stiu care este suma lunara pt. un simplu asigurat : la casa de pensii si casa de sanatate?
se pot incheia contracte ca si simplu cetatean?
multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 13:20, 28 Ianuarie 2012
Da. Va puteti incheia direct contracte cu casa de sanatate (39 lei lunar) si casa de pensii ( 232 lei lunar).
multumesc =D>
1. - Se poate asigura in sistemul public de pensii, pe baza de contract de asigurare sociala, orice persoana care doreste sa-si completeze stagiul de cotizare si/sau sa-si mareasca punctul de pensie.
- Conform prevederilor Legii bugetului asigurarilor de stat se plateste o contributie lunara de asigurari sociale de 31,3% din venitul lunar asigurat.
- În conformitate cu prevederile art. 36 din Legea nr. 263/2010, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare sociala este de 741 lei, iar nivelul maxim de 10.585 lei.
- Contractul de asigurare sociala se incheie intre persoana interesata sau, dupa caz, mandatarul acesteia desemnat prin procura speciala si casa teritoriala de pensii din raza de domiciliu sau resedinta a persoanei interesate.
- Plata contributiei de asigurari sociale poate fi efectuata atat de catre titular, cat si de orice alta persoana desemnata de acesta , lunar sau anticipat, pe o perioada de cel mult 12 luni.
- Contractul de asigurare sociala se incheie in forma scrisa si produce efecte de la data inregistrarii acestuia la casa teritoriala de pensii.
- Asadar pentru un venit minim asigurat de 741 lei veti plati 232 lei lunar.

2. - Conform Legii 95/2006, pentru a beneficia de serviciile medicale oferite de stat o persoana trebuie sa se asigure in sistemul de sanatate.
- Daca are un contract individual de munca este asigurat prin efectul legii.
- Daca nu are nici un venit se poate asigura prin incheierea unui contract de asigurare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate.
- Venitul minim asigurat este salariul minim pe economie (700 lei) iar contributia lunara este de 5,5% din venitul asigurat.
- In cazul venitului asigurat egal cu salariul minim pe economie contributia este de 38,5 lei pe luna.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de asigurare in sistemul public de pensii mateiurodica mateiurodica Daca nu am stagiul de cotizare necesar pentru pensie anticipata partial pot plati din mina contributia la pensie si sanatate pina la indeplinirea stagiului si ... (vezi toată discuția)
Asigurari sociale andrei20041 andrei20041 Buna ziua, Nu mai lucrez de cateva luni dar as vrea sa stiu cum se procedeaza pentru a plati contributiile sociale, ma referb la cele pentru pensie si ... (vezi toată discuția)
Contributie la fondurile de somaj, pensii si sanatate Lacd Lacd Buna ziua, O persoana care nu este angajata, poate contribui la fondul de somaj, pensii si sanatate. Cat ar fi suma de plata? Multumesc! (vezi toată discuția)