avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 729 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... novatie obligatie de intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

novatie obligatie de intretinere

conform regulilor in materie, obligatia de intretinere asumata printr-un contract se poate ulterior nova. Partile contractului pot incheia un nou contract, prin care obligatia de intretinere, asumata initial, se inlocuieste cu o noua obligatie - de exemplu se transforma in bani.
Sunteti de parere ca obligatia se poate nova chiar daca intre timp intretinatorul (creditorul obligatiei de intretinere) a instrainat imobilul dobandit in schimbul obligatiei de intretinere, pe care si-a asumat-o?
adica: se incheie contract de intretinere; ulterior, intretinatorul vinde, unei terte persoane, imobilul dobandit cu titlu de intretinere;
partile primului contract mai pot nova obligatia de intretinere?

Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: Raldinag , utilizator 11:12, 14 Martie 2012
De ce nu? Doar ca se mai ridica si o alta problema, daca vanzarea a fost facuta cu acordul debitorului intretinerii , in caz ca acesta isi rezervase dreptul de uzufruct viager,iar intretinutului i s-a asigurat o alta locuinta . Daca a fost asa, partile pot , tot prin acordul lor, sa inlocuiasca obligatia de intretinere cu plata unei sume de bani, lunar, periodic ,sub forma unei rente viagere . Important este ca si creditorul intretinerii sa isi indeplineasca obligatia asumata , chiar daca ar consta doar intr-o suma de bani , fiindca , daca el instraineaza bunul si apoi inceteaza sa se achite de obligatii, debitorul intretinerii poate cere desfiintarea contractului , cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara.
Dar este posibil ca totusi intretinutul sa aiba nevoie de ingrijiri propriu zise, dupa cum s-a stipulat in contract, si atunci suma de bani sa nu-i prea fie de folos, el neputandu-se ingriji de unul singur.Depinde deci si cum stau lucruile in concret, insa, in principiu, se poate nova.
situatia este aceasta: contractul de intretinere a fost incheiat doar cu obligatia intretinerii, fara alte rezerve; la momentul actual, atat intretinutul cat si intretinatorul (care a instrainat intre timp imobilul dobandit cu titlu de intretinere) doresc sa noveze aceasta obligatie de intretinere si sa o transforme in bani - nu sub forma unei rente viagere, ci cu plata integrala a unei sume de bani (vanzare-cumparare); astfel, intretinutul nu mai este in drept, ulterior novatiei, sa solicite desfiintarea contractului de intretinere pentru neexecutarea obligatiei de intretinere, intrucat aceasta obligatie nu va mai exista, ea fiind stinsa prin chiar vointa intretinutului.
se punea intrebarea daca ei mai pot face acest lucru, in conditiile in care imobilul a fost instrainat ulterior dobandirii cu titlu de intretinere - si opinia dumneavoastra este ca nu exista interdictii in acest sens.

va multumesc
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
Raldinag, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de intretinere potyi potyi buna ziua, Am incheiat de 2 ani un contract de intretinere cu vecina noastra , care nu are pe nimeni si este nevazator grd 1 De 2 sapt. a refuzat sa ... (vezi toată discuția)
Contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere finkelstein finkelstein In anul 1989 am incheiat un contract de vinzare-cumparare cu clauza de intretinere in natura.Contractul s-a incheiat intre tata,sotia lui(mama vitrega)si eu si ... (vezi toată discuția)
Trecerea casei de la parinti la copil ionut_alex ionut_alex Buna ziua vreau sa trec casa de pe numele parintilor pe numele meu dar nu stiu cum este mai bine ca apoi sa nu se ridice cu pretenti celelalte surori ce ma ... (vezi toată discuția)