avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1698 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Plata CAS pentru drepturi de autor
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Plata CAS pentru drepturi de autor

Buna ziua,

Daca in perioada in care am fost studenta am obtinut venituri pe baza drepturilor de proprietate intelectuala, trebuie sa platesc CAS?
Doresc sa mentionez si faptul ca in perioada respectiva am beneficiat de pensie de urmas.

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 14 Martie 2012
raluca_n, utilizator
Cel mai recent răspuns: Laura Ciobeica , moderator 11:54, 23 Martie 2012
Daca nu ati fost constituita ca PFA pe durata colaborarii cu platitorul drepturilor de proprietate intelectuala, obligatia constituirii, declararii si platii contributiilor si a impozitului pe venituri ii revenea platitorului de venit, adica celui care va platea in baza contractului pe care il aveati cu acesta.

...platitorului de venituri din drepturi de proprietate intelectuala (drepturi de autor) ii revine obligatia, conform art. 52 din Codul fiscal , de a retine si de a plati in numele persoanei care realizeaza veniturile respective un impozit anticipat de 10% aplicat asupra venitului brut si a contributiilor sociale individuale (CAS 10.5% si somaj 0.5%) aplicate la venitul brut minus cota de 20%. Restul de plata este venit brut minus impozit minus contributii.
La final de an (de fapt, la inceputul anului urmator pt. anul in curs) platitorul de venituri de acest gen ii va inmina beneficiarului [adica dvs.] o adeverinta din care sa rezulte toate aceste informatii pentru un an: venitul but, impozitul de 10%, contributiile. Pe baza acestei adeverinte, persoana fizica respectiva isi depune declaratia de venit (formular 200) pina pe 25 mai anul urmator pentru anul in curs, in urma careia Administratia Financiara va proceda la regularizarea impozitului, in sensul ca va mai rezulta de plata o mica suma.

Continuarea articolului o gasiti aici:
[ link extern ] /
Faptul ca incasati pensie de urmas nu schimba cu nimic situatia.
L.C.
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2012
Laura Ciobeica, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ghid util pentru veniturile din drepturi de autor 2012 - 2014 Laura Ciobeica Laura Ciobeica Veniturile din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala fac parte din categoria veniturilor din activitati independente. ... (vezi toată discuția)
Contract drept de autor adrian85 adrian85 Buna seara, am semnat si eu un contract de drept de autor cu o firma, intrebarea mea este, trebuie sa fiu persoana fizica autorizata pentru a fi valabil, care ... (vezi toată discuția)
Cum se plateste cass-ul ? florin211111 florin211111 Buna ziua vreau si eu cateva detalii in legatura cu plata asta obligatorie a CASS-ului ca nu mai inteleg nimic. Exempul meu e urmatorul: In perioada ... (vezi toată discuția)