avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 756 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... drept de munca si card de rezidenta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

drept de munca si card de rezidenta

Buna ziua, am citit multe dintre raspunsurile si intrebarile dvs pe net, am citit si legile de pe Oficiul de imigrari roman, dar nu m-am lamurit. Va rog daca aveti raspunsuri clare sa ma ajutati. suntem casatoriti in Romania in 2009, eu catatean roman si sotul cetatean indian, avem o fetita cetatean roman, am locuit cativa ani in UK, dar ne gandim sa venim in Romania, acasa in Bucuresti unde familia mea locuieste dintotdeauna, dar vrem sa stim exact daca sotul meu obtine imediat cardul de rezidenta ca sa poata munci in Romania sau are nevoie de alta autorizatie si de unde. Sotul meu are viza de intrare in Romania ca urmare a faptului este membru de familie al unui cetatean din UE, viza obtinuta in UK. Deci daca venim in Romania ce trebuie sa facem exact sa obtinem dreptul de munca si de sedere pentru sotul meu sau are nevoie de autorizatie de munca si de unde?
multumesc anticipat.
O Chonkar
Cel mai recent răspuns: Ares-3 , moderator 20:28, 27 Martie 2012

Permisul de sedere

Dupa intrarea in Romania, membrii de familie trebuie sa obtina un permis de sedere temporara de la formatiunile teritoriale ale Oficiului Roman pentru Imigrari din judetul in care locuiesc. Pentru obtinerea permisului de sedere temporara vor depune personal o serie de documente (li se va prelua si imaginea), cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea dreptului de sedere acordat de viza.
Termene pentru permisul de sedere

Permisul de sedere ca membru de familie al unui cetatean roman se reinnoiesc cu cel putin 30 de zile inainte de expirarea celor anterioare.

Pentru obtinerea permisului de şedere temporara ca membru de familie al unui cetatean roman termenul de solutionare este de 90 de zile, iar pentru cele ulterioare este de 30 de zile. In cazurile in care sunt necesare verificari suplimentare, termenul de solutionare a cererii poate fi prelungit cu cel mult 15 zile.

Sotului/sotiei si membrilor de familie ai unui cetatean roman sau ai sponsorului titular al unui drept de sedere pe termen lung li se poate prelungi dreptul de sedere temporara pentru perioade de pana la 5 ani.

Membrului de familie al cetateanului roman cu domiciliul in strainatate i se prelungeste dreptul de sedere temporara pe o perioada care nu depaseste perioada de valabilitate a cartii provizorii de identitate a cetateanului roman.


Sotul poate fi incadrati in munca sau pot presta munca la persoane fizice sau juridice din Romania fara autorizatie de munca.
Multumesc , deci daca am inteles bine: dat fiind ca viza sotului meu data de UK este valabila pana in 2015 si noi plecam sa stam in Romania definitiv , el nu are nevoie de nici un fel de permis pentru a lucra la orice companie in Bucuresti sau de a locui in tara? va rog sa imi confirmati.
Multumesc mult.
Daca visa sotului meu este valabila pana in 2015 inseamna ca nu trebuie sa obtinem nici un permis de sedere de la oficiul de imigrari si nici permis de munca ? Va rog astept un raspuns. Discutia anterioara era daca sotul meu, cetacean Indian casatorit in Romania cu mine, are nevoie de permis de munca sau de sedere , el avand visa de intrare in Romania valabila pan a in 2015. Multumesc anticipat.
Daca doriti sa va stabiliti in Romania, viza UK nu il scuteste de toate actele pe care trebuie sa le depuneti la ORI pentru obtinerea permisului de sedere.


a. cerere;
b. documentul de trecere a frontierei (pasaportul, titlul de calatorie, etc.) original si
copie;
c. certificatul de casatorie, tradus si supralegalizat sau apostilat, dupa caz - copie si
original;
d. copia documentului care atesta dreptul de sedere pe teritoriul Romaniei;
e. declaratia scrisa a sponsorului sau alte documente din care sa rezulte ca nu exista
o stare de bigamie sau poligamie;
f. declaratia scrisa a sponsorului din care sa rezulte ca vor locui efectiv impreuna;
g. dovada detinerii legale a spatiului de locuit - original si copie;
h. dovada mijloacelor de intretinere;
i. dovada asigurarii sociale de sanatate;
j. adeverinta medicala;
k. taxe.


[ link extern ]

Viza pentru UK nu il ajuta in privinta permisului de sedere in Romania ca membru de familie, doar va scuteste de unele formalitati.

In privinta dreptului la munca, il va avea fara sa fie nevoie de permis de munca.

Insa cred ca pentru a obtine permis de sedere pentru sotul dvs. va trebui sa faceti dovada ca detineti o locuinta si aveti mijloace sa il intretineti pana cand se va angaja.

Ar fi bine daca ati lua legatura cu Oficiul Roman pentru Imigrari de care apartineti (adica din judetul in care aveti domiciliul in Romania sau Bucuresti, daca sunteti din Capitala).
Aveti aici formatiunile teritoriale:

[ link extern ]

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Călătorie cetățean algerian cu soția românca in uk monikaniku monikaniku Pe baza certificatului de căsătorie și a permisului temporar (pe5 ani) de ședere românesc (ca și membru de familie) pot călători împreuna legal in uk ... (vezi toată discuția)
Permis de sedere temporar azra28 azra28 Cu viza de tip C/VV, cu multiple intrari timp de 90 zile , data de Consulatul Romaniei la Istanbul, se poate aplica pentru permis de sedere temporar? E vorba ... (vezi toată discuția)
Viza pentru cetatean indian casatorit cu cetatean roman........ajutor urgent!!!! Joana77 Joana77 Buna Ziua, Ma numesc Ioana....sunt casatorita cu un cetatean indian...sotul meu are permis de sedere.Noi vrem sa plecam in Anglia pentru o perioada,dar nu ... (vezi toată discuția)