avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 339 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Drepturi pensionari
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Drepturi pensionari

Dupa decesul tatalui copilul poate beneficia de un oarecare procent din pensia parintelui
Cel mai recent răspuns: italianu10 , utilizator 16:15, 26 Aprilie 2014
Copilul are dreptul la pensie de urmas conform prevederilor de mai jos:

Legea nr. 263/2010:

ART. 83
Pensia de urmaş se cuvine copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii.

ART. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmaş:
a) până la vârsta de 16 ani;
b) dacă îşi continuă studiile într-o formă de învăţământ organizată potrivit legii, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani;
c) pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit în perioada în care se aflau în una dintre situaţiile prevăzute la lit. a) sau b).

ART. 89
(1) Pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din:
a) pensia pentru limită de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul, în condiţiile legii, susţinătorul decedat;
b) pensia de invaliditate gradul I, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiilor pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă.
(2) Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute la alin. (1), în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel:
a) 50% - pentru un singur urmaş;
b) 75% - pentru 2 urmaşi;
c) 100% - pentru 3 sau mai mulţi urmaşi.
ART. 90
Cuantumul pensiei de urmaş, în cazul orfanilor de ambii părinţi, se stabileşte prin însumarea drepturilor de pensie de urmaş, calculate după fiecare părinte.

ART. 91
În cazul modificării numărului de urmaşi, pensia se recalculează în conformitate cu dispoziţiile art. 89 alin. (2).

multumesc

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de urmas acordata minorilor florinplaton florinplaton Care sunt conditiile de acordare a pensiei de urmas minorilor care si0-au pierdut unul dintre parinti, acesta nefiind angajat niciodata. Parintele decedat a ... (vezi toată discuția)
Stabilire pensie urmas romanik romanik Am 17 ani si de cand aveam 5 luni parintii mei au divortat. Tatal meu mi-a platit pensie alimentara pana pe la 12 ani.Dupa aceea si-a schimbat locul de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas LIVINET LIVINET buna ziua. m-ar interesa si pe mine actele si procedura privind obtinerea pensiei de urmas pentru un minor al carui tata a fost salariat (vezi toată discuția)