avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Citatie succesiune - cum, cand si cui se trimite?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Citatie succesiune - cum, cand si cui se trimite?

Buna ziua,
Puteti va rog sa ma ajutati cu un sfat in legatura cu modul de trimitere a citatilor pentru succesiune?

Pentru a intelege mai bine intrebarea, expun un mic istoric al "vietii" mele: in urma cu 30 de ani, cand m-am nascut, tatal meu biologic (spun tata biologic deoarece intre timp am avut un tata vitreg care m-a crescut mai bine si cu mai multa dragoste decat un tata biologic) nu a vrut sa ma recunoasca, drept urmare mi s-au facut doua teste de paternitate (unul la Bucuresti, altul la Cluj), in urma amandurora reiesind (cu procent maxim) ca el este tatal meu biologic. Fiind vremea lui Ceausescu, nu a avut ce face si a trebuit pana la urma sa ma declare oficial ca fiind copilul lui. Intre timp s-a casatorit si a avut alti 2 copii. Din pacate (pentru el), desi am locuit in acelasi cartier, nu a vrut sa interactionam in niciun fel, deci nu s-a creat niciun fel de relatie intre mine si familia lui (cu el am vorbit de 2 ori la insistentele unui copil naiv (adica eu), iar cu copiii lui ne cunosteam doar din priviri dar nu am vb niciodata). Am aflat de curand ca el a decedat.

In conditiile in care eu nu am interactionat cu familia lui (din dorinta lor nu din a mea) si tinand cont ca intre timp eu m-am casatorit, drept urmare mi-am schimbat numele si m-am si mutat in alt oras, ce anume ar trebui sa fac eu pentru succesiune? Sa astept linistita acasa o citatie de succesiune?

Va multumesc anticipat de orice sfat sau raspuns primit!
Cel mai recent răspuns: buburici , utilizator 18:11, 26 Martie 2012
Trebuie sa va exprimati optiunea de a accepta mostenirea dupa tatal natural in termen de un an de la data decesului acestuia.
Trebuie sa mergeti la un notar sa solicitati deschiderea mostenirii si sa-i notificati si pe ceilalti mostenitori.
Daca depasiti acest termen de un an veti fi considerat decazut din dreptul de a accepta succesiunea.
Cand a decedat? Data decesului determina si legislatia aplicabila (respectiv, vechiul sau noul cod civil, termenul de optiune fiind diferit, de 6 luni, respectiv de 12 luni de la data decesului).
A decedat acum o luna si jumatate.

Multumesc amandurora de raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire succesorala Nikey26 Nikey26 Buna ziua numele meu este Doru solicit un sfat in urmatoarea problema: Tatal meu a decedat acum aprox. 2 ani nefacand acte nimanui . Tatal meu a mai fost ... (vezi toată discuția)
Am avut un unchi care a decedat recent și care a fost toată ... Luc7 Luc7 Am avut un unchi care a decedat recent și care a fost toată viața soțul mătușii mele (sora unică a tatălui meu) care a decedat în 2002. Unchiul nu a ... (vezi toată discuția)
Succesiuni complicate fbucica fbucica Buna seara, Am facut succesiunea dupa decesul tatei in urma cu un an. Situatia: [b]Mama[/b] a avut o fata dintr-o relatie fara casatorie (fata recunoscuta ... (vezi toată discuția)