avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... cursuri -notiuni fundamentale de igiena
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

cursuri -notiuni fundamentale de igiena

Persoana care a absolvit aceste cursuri poate lucra in comert ca si vanzator produse alimentare sau sunt necesare alte cursuri de calificare?Conform carei legislatii? va multumesc pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Aneka_ro , utilizator 18:04, 28 Iunie 2012
Art. 5 din OG nr.99/2000:
(1) Orice exerciţiu comercial se desfăşoară numai de către comercianţi autorizaţi în condiţiile legii.

(2) Exercitarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică necesită cunoştinţe de specialitate şi se efectuează cu personal calificat, conform normelor de aplicare a prezentei ordonanţe.

(3) În termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, personalul angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică va trebui să îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:
a) să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
b) să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

Conform ORDIN Nr. 976 din 16 decembrie 1998 pentru aprobarea Normelor de igiena privind productia, prelucrarea, depozitarea,pastrarea, transportul si desfacerea alimentelor, publicat în Monitorul Oficial nr. 268 din 11 iunie 1999
art.88
Toate persoanele care lucreaza la manipularea, prelucrarea, transportul, servirea si la
desfacerea alimentelor sunt obligate sa îsi însuseasca si sa îsi reîmprospateze cunostintele
de igiena alimentelor, necesare în activitatea lor.

Ordin nr. 1225/2003 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea şi certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă - la Anexa nr.7 se gaseste Certificatul de care are nevoie oricare persoana care lucreaza cu alimente

deci acel curs de notiuni fundamentale de igiena nu tine loc de calificare pentru o persoana care nu a lucrat cel putin 2 ani in domeniu? nu am inteles exact.mai detaliat este vorba de cineva care a lucrat mai putin de 5 luni in domeniul amintit si a absolvit cursul de notiuni fundamentale de igiena .va multumesc mult.
Legea prevede ca trebuie să îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:
a) să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
b) să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.

Asadar, fie indeplineste cerinta de la lit a , fie indeplineste cerinta de la lit.b ... nu trebuiesc indeplinite ambele cerinte ...
angajatorul nu recunoaste acel curs de notiuni fundamentale pretinzand ca persoana sa urmeze unul pentru vanzatori marfuri alimentare .e corect? motivand faptul ca nu ii poate face documente de angajare fara aceasta calificare.este un minimarket locul in care isi desfasoara activitatea iar experienta de 4 luni.
In acest caz trebuie sa sesizati Ministerul Muncii cu privire la acel curs de calificare si sa mentionati ce fel de activitati se pot desfasura in baza acestuia.

Alte discuții în legătură

Contract individual de munca niko79 niko79 Buna ziua! Imi puteti spune ce studii sunt necesare pentru functia de vanzatoare? Dar lucrator comercial? (comert cu amanuntul prod. nealimentare) si unde pot ... (vezi toată discuția)
Dosar medical la angajare si cursuri de igiena crisu_10 crisu_10 buna ziua.am fost angajat la un magazin cu program non-stop,la momentul angajarii ni s-a solicitat efectuarea unui dosar medical si a unor cursuri de igiena,cu ... (vezi toată discuția)
Preparator fast food Xtrek Xtrek Ma intereseaza daca pentru un preparator fast food este necesar sa aiba certificare de bucatar sau eventual ce cursuri trebuie sa urmeze. Multumesc. (vezi toată discuția)