avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... dosar medical la angajare si cursuri de igiena
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

dosar medical la angajare si cursuri de igiena

buna ziua.am fost angajat la un magazin cu program non-stop,la momentul angajarii ni s-a solicitat efectuarea unui dosar medical si a unor cursuri de igiena,cu mentiunea ca la dosarul medical nu am participat.intrebarea mea este cine suporta costurile cursurilor si a dosarului medical?cu respect.
Cel mai recent răspuns: ionion2000 , utilizator 00:55, 12 August 2012
Angajatorul suporta costurile cu examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.

HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor - actualizata la 21.01.2008
CAPITOLUL II
Obligatiile angajatorilor
Art. 7. - Angajatorii sunt obligati sa asigure fondurile si conditiile efectuarii tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sanatatii lucratorilor, acestia nefiind implicati in niciun fel in costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.
CAPITOLUL III
Servicii medicale profilactice
Art. 8. - (1) Serviciile medicale profilactice prin care se asigura supravegherea sanatatii lucratorilor sunt: examenul medical la angajarea in munca, de adaptare, periodic, la reluarea activitatii, promovarea sanatatii la locul de munca.


In ceea ce priveste cursul de igiena, intra in obligatia angajatorului de a asigura formarea profesionala a salariatilor.

Citeste mai mult: www.avocatnet.ro/content/for...
Cursurile de igiena nu tin de formarea profesionala ... Vedeti :
- Ordinul nr. 1225/2003 privind aprobarea Metodologiei pentru organizarea şi certificarea instruirii profesionale a personalului privind însuşirea noţiunilor fundamentale de igienă
Art. 1
(1) Orice activitate de productie si de comercializare a produselor alimentare, de alimentatie publica si colectiva, serviciile si productia de apa potabila, precum si serviciile de intretinere corporala se exercita numai cu personal calificat, conform prevederilor legale.
(2) Personalul calificat din activitatile mentionate la alin. (1) are obligatia legala a instruirii periodice in vederea insusirii notiunilor fundamentale de igiena, activitate organizata si finalizata cu examinare si certificate, in conformitate cu prezenta metodologie.
(3) In procesul de instruire privind insusirea notiunilor fundamentale de igiena este cuprins personalul din urmatoarele categorii de unitati:
a) servicii de productie, depozitare, transport si comercializare a alimentelor, inclusiv alimentatie publica si a colectivitatilor;
b) servicii de curatenie in unitati de asistenta medicala, colectivitati de copii si tineri, unitati de cazare (hoteluri, moteluri, cabane etc.);
c) productia si distributia apei potabile, productia apei imbuteliate;
d) servicii de ingrijire corporala (cosmetica, frizerie, coafura, manichiura, pedichiura, masaj etc.);
e) servicii tip dezinfectie, dezinsectie, deratizare.

- OG nr.99/2000
Art. 5
(1) Orice exerciţiu comercial se desfăşoară numai de către comercianţi autorizaţi în condiţiile legii.
(2) Exercitarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică necesită cunoştinţe de specialitate şi se efectuează cu personal calificat, conform normelor de aplicare a prezentei ordonanţe.
(3) În termen de un an de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, personalul angajat în efectuarea de activităţi comerciale cu produse din sectorul alimentar şi de alimentaţie publică va trebui să îndeplinească una dintre următoarele cerinţe profesionale:
a) să fi absolvit un curs de specialitate pentru comercializarea produselor alimentare şi/sau de alimentaţie publică, organizat conform legislaţiei în vigoare;
b) să fi desfăşurat cel puţin 2 ani de activitate profesională de comercializare de produse alimentare şi/sau de alimentaţie publică şi să fi absolvit un curs de noţiuni fundamentale de igienă, organizat în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare.
nu am inteles prea bine raspunsul dvs.deci cine suporta dosarul medical si cine suporta cheltuielile cursului de igiena?multumesc.cu stima
HG nr. 355/2007 privind supravegherea sanatatii lucratorilor, prevede:
Art. 7 - Angajatorii sunt obligaţi să asigure fondurile şi condiţiile efectuării tuturor serviciilor medicale profilactice necesare pentru supravegherea sănătăţii lucrătorilor, aceştia nefiind implicaţi în niciun fel în costurile aferente supravegherii medicale profilactice specifice riscurilor profesionale.

Prin urmare, angajatorul este obligat sa plateasca analizele medicale la angajare
Serviciile de medicina muncii sunt suportate de angajator iar cursul de igiena poate fi suportat de ambii,de preferat este sa se angajeze personal calificat care sa aiba si acest curs de igiena absolvit.
Mai multe detalii despre amenzile care se aplica si despre cursul de igiena gasiti aici:[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Cursuri -notiuni fundamentale de igiena calin cristiana calin cristiana Persoana care a absolvit aceste cursuri poate lucra in comert ca si vanzator produse alimentare sau sunt necesare alte cursuri de calificare?Conform carei ... (vezi toată discuția)
Contract individual de munca niko79 niko79 Buna ziua! Imi puteti spune ce studii sunt necesare pentru functia de vanzatoare? Dar lucrator comercial? (comert cu amanuntul prod. nealimentare) si unde pot ... (vezi toată discuția)
Preparator fast food Xtrek Xtrek Ma intereseaza daca pentru un preparator fast food este necesar sa aiba certificare de bucatar sau eventual ce cursuri trebuie sa urmeze. Multumesc. (vezi toată discuția)