avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... conciliere...sanctiune neresp term de 15 zile?????
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

conciliere...sanctiune neresp term de 15 zile?????

Buna ziua,
Pentru actionarea in judecata a unui debitor pentru recuperarea unor sume - pretentii comerciale, l-am invitat la conciliere. Desi am trimis plicul cu o luna inainte se pare ca posta romana se misca mai greu...l-a primit in 27.10.2008, iar termenul pt convocare era de 05.11.2008. In acest caz nu este respectat termenul de 15 zile de la data primirii documentelor pana la data concilierii prev.de art.720^1 alin.3 c.pr.civ. Din pacate nu mai am timp sa refac concilierea caci in ianuarie 2009 se prescrie debitul.
Stie careva care este sanctiunea in cazul nerespectarii acestui termen?
Va multumesc mult.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:25, 7 Decembrie 2008
In cazul dvs. cea mai buna solutia este sa il actionati in judecata pe debitor inainte de prescrierea dreptului la actiune.
Exceptia prematuritatii introducerii actiunii, in sensul neindeplinirii, ca la carte, a art.720 cod pr. civila e mai usor de combatut, prin dovada datei expedierii invitatiei la conciliere decat excceptia prescriptiei, care va fi invocata, din oficiu, de instanta de judecata.
Doctrina opinează că concilierea se poate realiza şi prin corespondenţă; este însă necesar ca demersul părţilor să fie efectiv, iar nu formal.
Dacă concilierea a avut loc prin corespondenţă, dovada se face cu înscrisul în care s-a consemnat punctul de vedere al fiecărei părţi, cu precizarea că în această situaţie, instanţa trebuie să examineze cu exigenţă că s-a realizat efectiv o conciliere şi că demersul părţilor nu este formal.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Procedura prealabila art. 720^1 cpc ENGFULL ENGFULL in cazul in care debitorul nu s-a prezentat pentru concilierea prealabila , se incheie proces-verbal ? se mentioneaza ca nu a dat curs invitatiei si i se ... (vezi toată discuția)
Termen pana la judecata Ramona24 Ramona24 Buna ziua! Exista un termen legal pt actionarea in judecata dupa concilierea prealabila? Daca actionez in instanta dupa doua luni de la procesul verbal de ... (vezi toată discuția)
Procese verbale conciliere andral andral Ma poate ajuta cineva cu model pv.de conciliere? as avea nevoie de model in cazul prezentarii la conciliere si model in care nu se prezinta la conciliere. ... (vezi toată discuția)