avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 512 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Termen legal pentru contestarea in instanta a unei ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Termen legal pentru contestarea in instanta a unei dispozitii

Va rog sa ma lamuriti care este termenul legal pentru contestarea in instanta de catre sindicatul reprezentativ, a uneidispozitii date de directorul societatii. Respectivul ordin incalca unul din articolele din CCM - ului in vigoare, aducand astfel prejudicii salariatului. Sindicatul a adus la cunostinta conducerii societatii printr-o adresa despre faptul ca ordinul este abuziv, nul si inaplicabil deoarece incalca articolul respectiv din CCM. Conducerea societatii nu a raspuns, motiv pentru care sindicatul trebuie sa anuleze respectivul ordin in instanta. Care este termenul in care poate sa o faca ?
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:55, 26 Aprilie 2012
Art.268 C.mun. prevede ca:
(1) Cererile în vederea soluţionării unui conflict de muncă pot fi formulate:
.......
d) pe toată durata existenţei contractului, în cazul în care se solicită constatarea nulităţii unui contract individual sau colectiv de muncă ori a unor clauze ale acestuia;
.....

Competenta apartine Tribunalului in raza caruia isi are sediul sindicatul ...
Mulţumesc pentru informaţii insa cred ca in speţa prezentată de mine se aplică art. 268 lit e), unde spune ca termenul este de 6 luni de la data naşterii dreptului la acţiune în cazul neexecutării CCM-ului sau a unor clauze ale acestuia.
Ordinul dat de conducere incalca un articol din ccm, motiv pentru care voi avea 6 luni pentru contestare. Iar dreptul la acţiune s-a născut atunci când a fost emis ordinul abuziv.
Ultima modificare: Joi, 26 Aprilie 2012
Adrian40A, utilizator
Nu sunt aplicabil acele prevederi ... intrucat dvs trebuie sa anulati acel ordin .

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Problema ccm bandidos87 bandidos87 Am si eu nevoie de 2 raspunsuri cat se poate de urgent daca se poate domnilor. Din pacate din cauza unei contestatii a unui lider de sindicat, CCM-ul a fost ... (vezi toată discuția)
Salariul compensatoriu lala21 lala21 Daca nu este specificat in contractul de munca plata salariului compensatoriu, firma este obligata sa il plateasca sau nu? (vezi toată discuția)
Termenul de contestare a deciziei de incetare a cim ADIGABI1 ADIGABI1 TERMENUL DE CONTESTARE A DECIZIEI de incetare a contractului de munca emise de ANGAJATOR: care este,: 1) in cazul DEMISIEI angajatului cu respectarea ... (vezi toată discuția)