avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 735 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Daca depun dosarul inainte de a indeplini conditiile ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Daca depun dosarul inainte de a indeplini conditiile pentru pensie pentru limita de varsta cuantumul pensiei va fi afectat?

Buna ziua,
conform legii pensiei 263/2010 limita de virsta pentru pensionarea mea este de 59 ani si 5 luni adica in octombrie a.c, din motive de sanatate doresc sa depun dosarul de pensionare cu data de 01 iunie 2012 , am o vechime de cotizare de 41 ani in conditii normale de lucru fata de 29 ani prevazuti de lege,
am urmatoarele intrebari:
1. - diferenta de ani de cotizare in conditii normale de lucru peste cei 29 ani obligatorii diminuiaza limita de virsta pentru pensionare ,
2. - anii de cotizatie in plus diminuiaza virsta limita de pensionare,
3. - in situatia depunerii dosarului la 01.06.2012 avind peste 12 ani cotizare in plus se mai considera pensionare anticipata, deoarece se spune ca pensionarea anticipata presupune diminuatea pensiei cu n procente,
3. - valoarea pensiei in cazul in acesta situatie este diminuata daca pensionarea se face cu 5 luni inaintea limitei de virsta.
Va multumesc din suflet pentru raspunsurile dvs. la aceste intrebari care ma framinta de ceva timp.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 14:05, 29 Aprilie 2012
Nu o sa va primeasca cererea.
Art. 103
(2) Cererea de pensionare, impreuna cu actele prin care se dovedeste indeplinirea conditiilor prevazute de prezenta lege, se depune, incepand cu data indeplinirii acestor conditii[/b], la casa teritoriala de pensii competenta, in a carei raza domiciliaza persoana. .....
Era mult mai bine daca ne spuneati data nasterii dvs. si sexul pentru a putea verifica stagiul complet de cotizare. Nu puteti solicita pensie pentru limita de varsta inainte de a indeplini conditiile pentru a beneficia de aceasta categorie de pensie. Puteti solicita pensie anticipata, categorie de pensie al carei cuantum nu este diminuat.

La intrebarile dvs. raspunsurile sunt:
1. Nu, intrucat nu exista prevedere legala in acest sens. Varsta standard de pensionare se reduce pentru activitatea lucrata in grupe de munca, in conditii deosebite sau speciale ori potrivit unor dispozitii cu caracter special cuprinse in acte normative (Legea nr. 341/2004, de exemplu).

2. Acelasi raspuns ca la pct. 1 intrucat este aceeasi intrebare.

3. O cerere privind acordarea unei categorii de pensie nu se considera pentru limita de varsta sau anticipata. Solicitati de la inceput o anumita categorie de pensie, nu pensie in general. Pensia anticipata este o categorie distincta de pensia anticipata partiala. Numai cuantumul pensiei anticipate partiale este diminuat, nu si cel al pensiei anticipate.

4. Daca solicitati pensie anticipata, cuantumul pensiei nu va fi diminuat. Solicitarea pensiei pentru limita de varsta inainte de a indeplini conditiile nu este permisa de prevederile Legii nr. 263/2010. Chiar daca trimiteti cererea si actele prin posta, casa de pensii va emite o decizie de respingere a cererii privind acordarea pensiei pentru limita de varsta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitatea pensionarii anticipate jigan56 jigan56 Buna ziua, Data nasterii este in 08.12.1956, am 31 de ani si 7 luni, vechime neintrerupta in munca. Pot iesi in pensie anticipata partiala si cu ce penalizare ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala Suzette Suzette Sunt femeie si am data nasterii:03.01.1956 Stagiul de cotizare la aceasta data:29 ani si 8 luni,din care: activitate in grupa a II-a in perioada ... (vezi toată discuția)
Pensie anticipata partiala George Stancu George Stancu Buna ziua.Avind mai multe informatii contradictorii va rog sa ma ajutati cu un raspuns privind trecerea de la pensia anticipata partiala la pensia ... (vezi toată discuția)