avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 428 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... drepturi angajat vs angajator
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

drepturi angajat vs angajator

Buna ziua,
As avea si eu o intrebare. Prietenul meu lucreaza la o firma de distributie. Salariu este format dintr-o parte fixa si o parte de bonus, in functie de atingerea targetelor. La atingerea Targetului de 50% ia 50% din bonus, la 75% ia 75%, la 90% ia 100%.
Ieri, la sfarsit de luna, dupa ce toata lumea a muncit o luna intreaga sa-si faca target-ul, cineva din conducerea firmei a hotarat ca pe luna in curs, salariu va consta in partea fixa, iar bonus-ul se va lua doar daca target-ul a fost indeplinit 100%.
Bineinteles ca nimeni nu a indeplinit target-ul 100%, deaceea nimeni nu isi va lua bonus-ul.
Aceasta taiere a bonusarii este rezultatul unor vanzari foarte mici, pe fondul unor scumpiri foarte mari ale produselor.
Are voie anagajatorul sa faca aceste schimbari!? Are voie sa impuna targete nerealizabile!?
Va rog sa ma sfatuiti daca putem depune o plangere undeva si daca da, unde, pentru ca nu mi se pare normal sa impui niste targete de nerealizat si sa tai bonusuri cand deja este obligat sa-le platesti.

Astept raspunsul dvs.
Multumesc.
Anamaria Padurice
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 11:41, 2 Mai 2012
angajatorul trebuia sa va instiintete in scris cu privire la modificarile care au fost aduse, altfel aceste modificari nu puteau sa se produca si fara acordul dumneavoastra. Daca in contractul individual de munca sau in regulamentul intern al firmei (care de multe ori nu trebuie luat la cunostinta) se face referire la aceste targeturi, atunci ele trebuiesc respectate intocmai. Daca v-ati incadrat in luna aceasta intr-un target de care pomeniti mai sus, atunci firma trebuie sa va dea un bonus la salariu. targetul reprezinta un drept salarial, asa ca va puteti adresa instantei sau ITM-ului. Puteti face dovada din lunile precedente ca ati facut target-uri si ca ati luat bonusuri la salariu in procente de... si ca tocmai luna aceasta angajatorului i-a venit pe chelie sa nu va mai dea bonusuri. Oricum banii care trebuia sa vi dea s-au dus la mai marii firmei, doar vine vacanta de 1 mai, nu este asa? Consulati si un avocat si nu semnati nicio hartie cu privire la modificarile produse in firma cu privire la bonusuri, targeturi si salarii....
trebuie sa va ganditi ca in distributie, salariile si cheltuieli de intretinere a firmei, sunt suportate din adaosul comercial.Daca nu vinzi nu ai din ce plati.Firma poate modifica un acord cu salariatii, dar aducandu-le si lor la cunostinta.
Acordarea acelor bonusuri in baza a ce se facea ? ... exista un act aditional la c.i.m. ? ... angajatorul poate stabli anumiti indicatori de performanta , in baza carora poate acorda anumite bonusuri salariatilor.
Bonusarea este specificata intr-un act intern, general pentru toata tara, nu exista specificatii individuale in contractul de munca sau intr-un alt act aditional.
Da, corect, poate stabili indicatori de performanta, dar trebuie sa fie niste indicatori realisti, care se pot indeplini. Cand pui targete imposibile nu ai cum sa-ti motivezi salariatii.

O sa incercam sa depunem o plangere la ITM.

Vanzari au fost facute, deci bani ar trebui sa existe...asta doar daca nu s-au dus deja in buzunarele pentru vacante ale mai marilor.

Multumesc de raspunsuri!
Intr-adevar, trebuie stabiliti anumiti indicatori realisti .. insa acel document intern poate fi modificat oricand de catre angajator, daca nu exista si semnatura salariatilor .. ITM-ul poate sa constate, dar nu poate sa-l oblige pe angajator ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bonusari drepturi g_abryela g_abryela Buna ziua.Am si eu o nelamurire.Sotul meu lucreaza la o firma de distributie bauturi \"X\", ca agent de vanzari.Aceasta firma este in colaborare cu o firma ... (vezi toată discuția)
Drepturi angajat bonusari g_abryela g_abryela Buna ziua.Am si eu o nelamurire.Sotul meu lucreaza la o firma de distributie bauturi \"X\", ca agent de vanzari.Aceasta firma este in colaborare cu o firma ... (vezi toată discuția)
Ma forteaza sa semnez un act ce implica apoi necorespundere profesionala ajutor2010 ajutor2010 Lucrez la o companie multinationala de telecomunicatii de peste 3 ani de zile. Anual ne sunt evaluate rezultatele si competenta profesionala in baza unor ... (vezi toată discuția)