avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 294 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Termen instiintare victima accident rutier cu privire ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Termen instiintare victima accident rutier cu privire la identificare autor

Buna ziua,

Referitor la aceasta fraza, extrasa din codul de procedura penala, daca nu ma insel (am dat si eu o cautare pe net):

Victima accidentului poate depune plangere penala in termen de 60 de zile de la data la care a cunoscut cine este autorul accidentului. Dupa intocmirea dosarului accidentului, lucratorii de politie instiinteaza victimele cu privire la identificarea autorului.

Intrebarea mea este:

Exista vreun termen legal in care organul de politie trebuie sa aduca la cunostiinta victimei identitatea autorului accidentului, in cazul in care aceasta nu se poate deplasa la sectia de politie pentru declaratii sau plangeri ? Dar in cazul in care victima nu doreste sa se deplaseze la politie pentru a face declaratii, desi starea de sanatate ii permite ?

Ca sa intelegeti mai bine iata cazul:

Accident rutier soldat cu vatamare corporala usoara, desi nu s-a efectuat nicio expertiza medico-legala, insa pt faptul ca a fost chemata ambulanta la solicitarea unei persoane care acuza dureri la un picior, vinovatul accidentului a fost acuzat de vatamare corporala. Victima a fost eliberata in acceasi zi de la spital. Este acasa, fiind si in varsta, pretinde ca nu se poate deplasa momentan la politie pentru declaratii (ma refer aici nu neeaparat la a face plangere penala ci declaratia cu privire la momentul producerii accidentului, pe care nu a facut-o pana acum, desi a trecut cel putin o saptamana de la momentul producerii accidentului) Politia a mentionat fraza de mai sus privitoare la termenul de 60 de zile, dar daca nu se prezinta victima la sectia de politie, trebuie sa se deplaseze politia la victima, insa politia nu prea are timp...In plus politia a declarat ca expertiza medico-legala se va efectua doar daca victima doreste acest lucru.

In speranta ca m-am facut mai bine inteles revin cu intrebarile initiale

Exista vreun termen legal in care organul de politie trebuie sa aduca la cunostiinta victimei identitatea autorului accidentului, in cazul in care aceasta nu se poate deplasa la sectia de politie pentru declaratii sau plangeri ? Dar in cazul in care victima nu doreste sa se deplaseze la politie pentru a face declaratii, desi starea de sanatate ii permite
termenul de 60 de zile curge de la instiintarea victimei cu privire la autorul accidentului. nu exsta un termen cu privire la acest aspect.
in lipsa unui certificat IML, nu exista infractiunea de vatamare corporala deoarece simpla internare in spital nu inseamna si existenta infractiunii. Un certificat medical de la IML se obtine in max 30 de zile de la data vatamarii corporale.
daca victima nu se poate deplasa sau nu vrea, poate angaja un avocat sa depuna plingerea sau o poate trimite prin posta la politia rutiera. prezenta fizica a victimei nu este obligatorie ptr depunerea plingerii prealabile.
lipsa plingerii sau depasirea termenului duce la inexistenta infractiunii si deci autorul accidentului va fi sanctionat doar cu o suspendare de 90 de zile a permisului.
In cazul infracţiunilor pentru care legea prevede că este necesară o plângere prealabila, termenul în care trebuie sa fie introdusa plângerea este de doua luni, din ziua în care persoana vătămata a ştiut cine este făptuitorul.
Va multumesc pentru raspuns.

Succes in activitate!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar penal in urma unui accident elena 123 elena 123 Accidentul s-a produs ca urmare a neadaptarii vitezei la conditiile de drum(conform constatarilor politiei), cu alte cuvinte eu conduceam si din cauza vitezei ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime ITD ITD buna ziua, va rog sa ma lamuriti in cateva chestiuni: 1. exista o limita de timp (nr. de zile) dupa accident, pana la care se poate cere certificatul ... (vezi toată discuția)
Partea vatamata ana-maria iacob ana-maria iacob buna seara. Ce se poate intampla in cazul in care partea vatamata nu depune plangere la politiein termen de 60 de zile? Este vorba despre un accident in care ... (vezi toată discuția)