avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 536 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu crestere copil
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu crestere copil

Bunza ziua!
Sunt in concediu de crestere copil pe perioada de 1 an, pana la 10.06.2012. Doresc sa solicit concediu fara plata indemnizatiei de crestere copil conform art.6 din OUG 111/2010, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani. In aceasta situatie, suspendarea contractului individual de munca inceteaza, concediul fiind un concediu fara plata obisnuit, acordat de angajator?
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: guiualina , utilizator 17:56, 4 Mai 2012
1. Din OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 6
(1) Dupa implinirea de catre copil a varstei de un an, cu exceptia copilului cu handicap, persoanele care au optat pentru acordarea concediului pentru cresterea copilului si indemnizatia lunara prevazute la art.2 alin.(1) lit. a) au dreptul la concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani.

(2) Cererea pentru acordarea concediului fara plata indemnizatiei pentru cresterea copilului se depune si se inregistreaza la angajator, pe baza livretului de familie sau a certificatului de nastere al copilului.

Art. 21
(1) Pe perioada in care se beneficiaza de indemnizatia prevazuta la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1) si art. 9 alin. (5) si (6), precum si pe perioada concediului fara plata prevazut la art. 6, plata contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru aceste persoane se asigura de la bugetul de stat .
...
Art. 22
(1) Perioada in care o persoana beneficiaza de drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 alin.(1), art. 6, art. 9 alin. (5) si (6) si art. 10 constituie perioada asimilata stagiului de cotizare in vederea stabilirii drepturilor de pensie in sistemul public si a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru cresterea copilului prevazut la art. 2 alin. (1), art. 6 si 10 constituie vechime in munca si in serviciu, precum si in specialitate si se are in vedere la stabilirea drepturilor ce se acorda in raport cu acestea.


2. Asadar perioada de CFP luat in conditiile art.6 din OUG 111/2010 nu este un CFP obisnuit, este perioada de stagiu de cotizare la pensie, sanatate si somaj si constituie vechime in munca si in specialitate.
Asa am interpretat si eu, dar nu am inteles de ce angajatorul imi spune sa fac cerere pt. incetarea suspendarii contractului de munca si solicitare concomitenta a concediului fara plata. E posibil sa faca o decizie de incetare a suspendarii pentru concediul cu plata de 1 an si apoi sa emita alta decizie pt. suspendare contract pt. concediu fara plata cf. art. 6 din OUG.? Oare asa se procedeaza im mod normal?
1. - Eu nu am avut nici un caz asemenator dar cred ca are dreptate angajatorul, asa cum am spus mai sus, nu este un caz normal de CFP.
- In cazul celorlalte CFP salariatul nu este asigurat la pensie, sanatate si somaj dar in cazul dvs. sunteti asigurata cu plata contributiilor de la bugetul de stat.
- Pentru asta cred ca trebuie sa prezentati cererea, aprobata de angajator, la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala (nici OUG, nici normele de aplicare nu dau amanunte).

2. Faceti o cerere de incetare a suspendarii CIM si apoi o cerere de CFP in baza art. 6 din OUG 111/2010.
multumesc frumos

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata dupa ccc omamicaa omamicaa Buna ziua!Sunt in CCC pana in martie 2013.Intre timp m am mutat intr un alt judet.Sunt invatator titular in judetul de unde m am mutat.Ar trebui sa ma transfer ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil suspendare cim in revisal andreasch andreasch Imi puteti spune va rog cum inregistrati suspendarea CIM-ului in revisal pentru concediu de crestere a copilului. Daca o angajata solicitia concediu de ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata dupa ccc de un an cristinaflp cristinaflp O zi buna tuturor! Conform legii, parintele care a optat pentru CCC de un an are dreptul la concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2 ani de catre ... (vezi toată discuția)