avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 806 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediu fara plata dupa CCC de un an
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediu fara plata dupa CCC de un an

O zi buna tuturor!
Conform legii, parintele care a optat pentru CCC de un an are dreptul la concediu fara plata pana la implinirea varstei de 2 ani de catre copil. As dori sa aflu daca angajata are si alte drepturi in timpul acestei perioade de CFP inafara de pastrarea postului, si anume:
-daca face vechime
-daca i se platesc in continuare asigurarile la stat(sanatate, pensie, somaj...etc) sau trebuie platite "din mana"
-daca se poate angaja in alta parte cu CIM sau in ce conditii poate realiza alte venituri.

Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: cristinaflp , utilizator 18:18, 22 Mai 2015
@ cristinaflp

OUG 111/2010
art. 22
(1) Perioada în care o persoană beneficiază de drepturile prevăzute la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5,art. 6,art. 9 alin. (4) şi (5) constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.

(2) Perioada concediului pentru creşterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1) şi art. 6 constituie vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate şi se are în vedere la stabilirea drepturilor ce se acordă în raport cu acestea.

art.21
(1) Pe perioada în care se beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), precum şi pe perioada concediului fără plată prevăzut la art. 6, plata contribuţiei de asigurări sociale de sănătate pentru aceste persoane se asigură de la bugetul de stat.
(2) Pentru persoanele care beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5), contribuţia de asigurări sociale de sănătate se calculează prin aplicarea cotei prevăzute de lege asupra nivelului indemnizaţiei acordate.
(3) Perioada în care o persoană beneficiază de indemnizaţia prevăzută la art. 2 alin. (1), respectiv la art. 5 şi art. 9 alin. (4) şi (5) sau se află în concediul fără plată prevăzut la art. 6 constituie perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare.
(4) În situaţia prevăzută la alin. (2), la stabilirea cuantumului indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate se ia în calcul valoarea indemnizaţiei pentru creşterea copilului.

In speta, concediu fără plată pentru creşterea copilului până la vârsta de 2 ani constituie :
- vechime în muncă şi în serviciu, precum şi în specialitate
- perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii drepturilor de pensie în sistemul public şi a drepturilor stabilite de Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă, cu modificările şi completările ulterioare.
- perioadă asimilată stagiului de cotizare în vederea stabilirii indemnizaţiilor de asigurări sociale de sănătate prevăzute de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/200
1. Sa nu uitati sa instiintati AJPIS ca sunteti in concediu fara plata pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, ca sa va plateasca contributia la sanatate la CJAS.

2. Anexati la instiintare si dovada de la angajator ca suntet in astfel de concediu fara plata.
Multumesc frumos pentru raspunsul prompt.
Scuzati-ma ca insist pe aspectul realizarii de venituri pe perioada CFP: O persoana in CFP pentru cresterea copilului se poate angaja in alta parte sau poate realiza venituri ca PFA?

Si in eventualitatea unei noi sarcini aparute in timpul CFP, pentru calculul noii indemnizatii de CCC venitul realizat pe parcursul lunilor de CFP este considerat zero?

Multumesc anticipat!!
1. Deoarece legislatia nu prevede o asemenea situatie ar fi bine sa intrebati direct la ANPIS, pe e-mail, la: anps@prestatiisociale.ro

2. Perioada de concediu fara plata pentru cresterea copilului este perioada asimilata obtinerii de venituri salariale si este eligibila pentru a beneficia de o noua indemnizatie pentru CCC.
Poate pe cineva va interesa raspunsul ANPIS:

1. Pe perioada concediului fara plata prevazut prin OUG 111/2010 mama nu are dreptul sa se angajeze cu CIM si nici sa presteze servicii ca PFA.

2. Cu privire la situatia in care in perioada de concediu la care face referire OUG 111/2010 intervine o noua sarcina iar cele 12 luni anterioare datei de nastere a copilului sunt constituite doar din perioade asimilate prevazute de art 2, alin (5), fara venituri aferente acestora, cuantumul indemnizatiei de CC este de 1,2 ISR (600 lei).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu fara plata pentru crestere copil monicao monicao Buna ziua, Am fost in concediu de crestere copil fara plata pana la implinirea varstei de 3 ani , din 2009 pana in 2010. Va rog sa imi spuneti daca ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata pentru crestere copil MMB MMB buna ziua, am rugamintea de a-ma ajuta cu un raspuns referitor la urmatoarea situatie. M-am intors din concediu crestere copil in Aprilie 2012, cand ... (vezi toată discuția)
Ajutor de somaj si impozitare plati compensatorii guiualina guiualina Buna ziua! In momentul de fata sunt in concediu de crestere copil pana la implinirea varstei de 2 ani, dar fara plata indemnizatiei, pt. ca am ales varianta ... (vezi toată discuția)