avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 521 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Pericole financiare la negocierea CCM?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Pericole financiare la negocierea CCM?

Incercam sa negociem un nou CCM,precedentul a expirat in 2010 octombrie si de atunci conducerea institutiei a facut tot posibilul sa ne duca cu vorba si sa traga de timp sa nu mai inregistram unul nou.Ultima gaselnita este,ca vom avea probabil controale in momentul in care vom dori sa il inregistram si riscam sa pierdem niste sporuri!!!Care sporuri?Eu nu mai am pe fituica de salarizare nici una din cele amintite de ei.Ele au fost incluse in salar cu mult timp in urma.Sunt convins ca bat campii doar ca sa ne faca sa renuntam la ideea de CCM,dar totusi se poate intampla ceva negativ in acest sens?Este incheierea CCM optionala intr-o unitate de peste 60 angajati?Eu credeam(cred si acum)ca, capitolul salarizarii din CCM se schimba strict in asentimentul legii salarizarii,sau nu?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 08:37, 5 Mai 2012
Codul muncii prevede doar obligatia angajatorului cu peste 21 salariati de a incepe negocierea CCM, nu si incheierea lui.
Sunteti din sectorul bugetar sau privat?
Sector bugetar.Institutie publica de cultura.
In acest sens, salariile si sporurile nu aveti cum sa le stabiliti prin CCM , intrucat sunt stabilite prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.

Art. 162 C.mun.
.....
(3) Sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.
Deci in concluzie asta inseamna ca un viitor CCM la capitolul salarizare poate cuprinde norme din legea salarizarii unice,iar finantatorul nu poate sa vina cu negocieri privind taierea unor drepturi,care au fost acordate sub forma de sporuri inainte,iar acum sunt incluse in salarii deci practic sunt parte a salariilor?

Alte discuții în legătură

Salarizare la nivelul studiilor BucevschiVlad BucevschiVlad Sunt functionar public, am studii superioare dar sunt retribuit cu salar minim pe economie. Ce ar trebui sa fac sa pot fi retribuit la nivelul studiilor ? (vezi toată discuția)
Spor biblioteca bella_isa68 bella_isa68 Buna ziua Sunt bibliotecar (S II) la o scoala gimnaziala de 24 de ani. Intrebarea mea este daca am dreptul sa beneficiez de sporul de 15% din salariul de ... (vezi toată discuția)
Discriminare elena_tabolcea@yahoo.com elena_tabolcea@yahoo.com Salariatii cu handicap accentuat, care nu sunt salariati la stat, de ce nu beneficiaza de 15% marire la salariu daca exista o lege totusi? Mi se pare o ... (vezi toată discuția)