avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 214 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... spor biblioteca
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

spor biblioteca

Buna ziua
Sunt bibliotecar (S II) la o scoala gimnaziala de 24 de ani. Intrebarea mea este daca am dreptul sa beneficiez de sporul de 15% din salariul de baza pentru conditii periculoase sau vatamatoare, conform Legii bibliotecilor nr. 334/2002.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:08, 14 Iulie 2014
Sporurile de care beneficiati sunt cele mentionate in contractul colectiv de munca incheiat la nivel de scoala/ inspectorat scolar si in contractul individual de munca pe care il aveti semnat.
Pentru ce mai exista aceasta lege daca sporurile trebuie sa le cautam in alta parte? Articolul 51, alineatul 3 nu este valabil din aceasta lege?
1. Nu are nicio legatura ccm sau c.i.m. in cazul sectorului bugetar.

Potrivit art.162 alin.2 C.mun., sistemul de salarizare a personalului din autoritatile si institutiile publice finantate integral sau in majoritate de la bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale de stat, bugetele locale si bugetele fondurilor speciale se stabileste prin lege, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative.

Art. 138 din Legea 62/2011 :
(1) Prin contractele/acordurile colective de munca incheiate in sectorul bugetar nu pot fi negociate sau incluse clauze referitoare la drepturi in bani si in natura, altele decat cele prevazute de legislatia in vigoare pentru categoria respectiva de personal

(2) Prin exceptie de la prevederile art. 129 alin. (3) contractele colective de munca in sectorul bugetar se negociaza, in conditiile legii, dupa aprobarea bugetelor de venituri si cheltuieli ale ordonatorilor de credite, in limitele si in conditiile stabilite prin acestea

(3) Drepturile salariale din sectorul bugetar se stabilesc prin lege in limite precise, care nu pot constitui obiect al negocierilor si nu pot fi modificate prin contracte colective de munca. In cazul in care drepturile salariale sunt stabilite de legi speciale intre limite minime si maxime, drepturile salariale concrete se determina prin negocieri colective, dar numai intre limitele legale

(4) Clauzele cuprinse in contractele colective de munca incheiate cu incalcarea prevederilor alin. (1)-(3) sunt lovite de nulitate
.........

2. Art.51 alin.3 din Legea nr.334/2002 care prevedea acest spor a fost abrogat prin punctul 23 din Lege nr. 330/2009 incepand cu 01.01.2010.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Am dreptul la sporul de incordare psihica? MARA MALINA MARA MALINA Buna ziua, Sunt incadrata ca asistent principal la DSP, vreau sa stiu daca pot solicita spor de incordare psihica si daca da, in baza carei legi? Mi s-a spus ... (vezi toată discuția)
Contractul colectiv de munca virgilmarius73 virgilmarius73 Sunt angajat la o institutie publica cu autofinantare , avem contract colectiv de munca valabil pana la 1 ianuarie 2016 , in acest CCM erau ... (vezi toată discuția)
Personal contractual administratie publica locala otiliaoo otiliaoo Spuneti-mi se pot negocia unele sume pentru personalul contractual din administratia publica locala?Care este baza legala a salarizarii personalului ... (vezi toată discuția)