avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 242 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Proprietate industrială şi ... Drepturi de autor se transmit prin mostenire?
Discuție deschisă în Proprietate industrială şi intelectuală. Adică mărci, invenţii, drept de autor şi altele

Drepturi de autor se transmit prin mostenire?

Buna ziua. Ce drepturi am daca mama este decedata, iar o carte a bunicului meu este scoasa pe piata. Drepturile de autor se transmit familiei? Mentionez ca sunt singurul mostenitor. Multumesc
Cel mai recent răspuns: edipav , utilizator 09:37, 14 Mai 2012
Trebuie sa facetzi succesi!
Multumesc. Deci succesiune doar pentru drepturile de autor, caci altceva nu mai exista ? Daca se poate elabora un pic. Nu sunt bunuri mobile sau imobile. Sunt niste carti ale bunicului care acum se vor tipari. Cum se face succesiunea pentru asa ceva ?
Luati legatura cu un notar care va sti sa va indrume in ceea ce priveste procedurile pentru a obtine certificatul de mostenitor pentru drepturile de autor. Numai cu certificatul de mostenitor veti putea, apoi, sa va dati acordul pentru publicarea cartilor si sa obtineti remuneratia cuvenita.
Art. 25. - (1) Drepturile patrimoniale prevăzute la art. 13, 16, 17, 18 si 21 durează tot timpul vietii autorului, iar după moartea acestuia se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe o perioadă de 70 de ani, oricare ar fi data la care opera a fost adusă la cunostintă publică în mod legal. Dacă nu există mostenitori, exercitiul acestor drepturi revine organismului de gestiune colectivă mandatat în timpul vieÑii de către autor sau, în lipsa unui mandat, organismului de
gestiune colectivă cu cel mai mare număr de membri, din domeniul respectiv de creatie.

[ link extern ]
L.C.
Va multumesc frumos. O seara buna va doresc.
succesiunea se face pentru tot patrimoniul defunctului (exceptand mostenirea sub beneficiu de inventar care se realizeaza pentru activul defunctului dupa ce pasivul este stins) nu numai pentru drepturile de autor.

In cazul in care cartea a fost scoasa pe piata in perioada vietii defunctului, s-ar putea ca pentru drepturile patrimoniale sa existe o cesiune exclusiva a drepturilor de autor catre editura ce a scos caretea, astfel incat exista posibilitatea ca mostenitorul sa nu se bucure de valorificarea drepturilor patrimoniale de autor prin comunicarea publica a cartii- acest aspect trebuie cercetat. In acest caz, succesiunea priveste numai drepturile morale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce este si cum se realizeazã cesiunea drepturilor de autor Laura Ciobeica Laura Ciobeica Prin autor se intelege persoana fizica sau persoanele care au creat opera. Se prezuma a fi autor, pana la proba contrara, persoana sub numele careia opera a ... (vezi toată discuția)
Proprietate ContSters154241 ContSters154241 Daca un parinte se sinucide....unicul copil mosteneste ? si activele si pasivele ?X-( (vezi toată discuția)
Obligatiile mostenitorului ContSters219511 ContSters219511 Buna, Deoarece am primit o multime de raspunsuri contradictorii legate de speta de mai jos, ma adresez d-vs cu o speta si o intrebare. Speta: Un fiu unic a ... (vezi toată discuția)