avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 332 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... calomnie?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

calomnie?

Buna ziua

As dori un sfat avizat in legatura cu o fapta care mi s-a intamplat recent

In luna februarie in firma au fost desfiintate niste posturi, printre care si cel de director de productiea(al meu)
Imediat mi-am deschis o firma si am inceput sa caut colaboratori si beneficiari, printre care si clienti ai firmei la care am lucrat si cu care eu personal tineam legatura.
Acum cateva zile unul dintre colaboratori imi da o copie a unui mail ce a fost trimis de catre fostul sef"(patron) la diferiti colaboratori si furnizor comuni ,pe care il voi transcrie mai jos:

''Subiect: Atentie
Firma tepara din .....(si da denumirea firmei)
Salariati ai SC.........(firma la care am fost angajat) care au deturnat lucrari spre SC ....(firma infiintata de mine) :
nume X,Y,Z,Q(numele ale caror posturi au fost desfiintate).
Acesti salariati au fost dati afara din SC.........(firma la care am fost angajat) in februarie 2012 pentru deturnari de lucrari, furt de scule, indisciplina la locul de munca,aplicare proiecte neavizate.

Cu stima
......................."
As dori sa stiu daca as putea sa-l dau in judecata pentru calomnie, pentru ca cele spuse mai sus si trimise catre diversi colaboratori cu care am avut contacte sunt neadevarate(furt, deturnare de lucrari,indisciplina) si pentru care nu exista probe.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 12:26, 18 Mai 2012
Insulta si calomnia,in temeiul RIL declarat de procurorul general al parchetului ICCJ nu mai sunt sub incidenta legii penale
asta inseamna ca oricine poate spune despre orice persoana ce doreste fara nici o consecinta??!
Puteti actiona la instanta civila persoanele care v-au calomniat. Fapta este de natura civila , calomnia fiind dezincriminata actualemente.Faceti dovada faptelor pentru care chemati calomniatorul in judecata si solicitati incetarea aclor actiuni si repararea prejudiciului.
Chiar daca aceste fapte nu mai sunt incriminate in codul penal ca si infractiuni, insa daca vi s-au adus atingeri prin jigniri, daca imaginea dvs a avut de suferit puteti solicita despagubiri pe care civila, dar este mai dificil.
Trebuie sa dovediti cu probe temeinice si indubitabile ca mailul redactat la care faceti referire apartine fostului patron,ca aspectele continute in acel mail au adus prejudicii intereselor dvs,imaginii,reputatiei,imaginii dvs.
Confrom art.15 lit.f ind.1 din legea 146/1997 "stabilirea si acordarea de despagubiri pentru daunele morale aduse onoarei, demnitatii sau reputatiei unei persoane fizice" sunt scutite de taxe judiciare de timbru.
multumesc. Pai insusi mail-ul nu este o proba?Iar faptul ca cel putin am fost acuzat de furt si apoi trimis acest mail cu buna stiinta ?

Alte discuții în legătură

Buna ziua - pot da in judecata pentru calomnie si insulta? robert1979 robert1979 imi pot da in judecata sora pentru calomnie si insulta,si daca da,unde sa ma adresez?Va multumesc (vezi toată discuția)
Cum pot da pe cineva in judecat pt calomie? claudia_c_c claudia_c_c Buna ziua! As dori sa stiu daca pot da pe cineva in judecat pt calomie? Mi-a facut plangere penala fara nici o dovada , fara martori, banuiesc ca doar sa ma ... (vezi toată discuția)
Plangere de calomnie dumiras dumiras ce sanse am ca un vecin sa fie tras la raspundere pe motiv de calomnie pt unele afirmatii care au fost facute la adresa mea ,afirmatii de furt infirmate de ... (vezi toată discuția)