avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 747 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Declaratie la politie scrisa de politist
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Declaratie la politie scrisa de politist

Am fost la politie si politistul a scris declaratia in locul meu, mi-a citit-o, iar eu am semnat-o.
Are voie sa faca acest lucru?
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: smeagull , utilizator 10:45, 17 Decembrie 2013
Teoretic nu. Practic, in majoritatea cazurilor politistul dicteaza iar „clientul” scrie.
Daca politistul a scris ceva contrar intereselor dvs. , iar dvs, ati semnat, v-ati asumat intr-un fel. Totusi, v-a fost citita declaratia. Cel putin din acest punct de vedere a fost corect. Inainte de a o semna puteati sa o recititi . Acum intrebati daca avea voie sa scrie in locul dvs. Avea voie in condtiile art. 73 Cod. pr. pen , sa consemneze declaratiile dvs. verbale. Nu avea voie sa scrie declaratia in locul dvs. , iar la o verificare grafoscopica se poate dovedi ca nu este scrisul dvs.
Tineti cont si de urmatoarele prevederi: Declaraţiile învinuitului sau ale inculpatului

Art. 73 Cod procedura penala.

Consemnarea declaraţiilor

Declaraţiile învinuitului sau inculpatului se consemnează în scris. În fiecare declaraţie se vor consemna, totodată, ora începerii şi ora încheierii ascultării învinuitului sau inculpatului. Declaraţia scrisă se citeşte acestuia, iar dacă cere, i se dă să o citească. Când este de acord cu conţinutul ei, o semnează pe fiecare pagină şi la sfârşit.

Când învinuitul sau inculpatul nu poate sau refuză să semneze, se face menţiune în declaraţia scrisă.

Declaraţia scrisă este semnată şi de organul de urmărire penală care a procedat la ascultarea învinuitului sau inculpatului ori de preşedintele completului de judecată şi de grefier, precum şi de interpret când declaraţia a fost luată printr-un interpret.

Dacă învinuitul sau inculpatul revine asupra vreuneia din declaraţiile sale sau are de făcut completări, rectificări sau precizări, acestea se consemnează şi se semnează în condiţiile arătate în prezentul articol.
Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
Ana Cristina Margu Birou de mediator , Mediator
Nu stiti sa scrieti sau sunteti invinuit in cauza?

Politistul are dreptul de a scrie declaratia invinuitului.
Dvs. aveati dreptul de a fi asistat de avocat, dreptul de a citi declaratia mai inainte de a semna si dreptul de a nu da nicio declaratie.
Nu a facut nimic care sa contravina legii,este o practica care se uziteaza,si din moment ce ati citit si semnat declaratia nu vad ce aveti sa-i reprosati.
Nu am fost eu cel in cauza, ci o ruda de-a mea.
Evident, nu contesta nimeni ca cele consemnate de politist in declaratie nu ar fi fost conforme cu cele declarate de cel invinuit la data acordarii declaratiei.
Problema e ca politistul poate, ulterior, oricand adauga sau modifica declaratia, folosindu-se tocmai de faptul ca scrisurile nu vor diferi. Cum poti dovedi ca acel politist nu a adaugat doua cuvinte in declaratie dupa ce invinuitul a plecat din birou? Pentru ca scrisurile nu difera.
Ultima modificare: Luni, 21 Mai 2012
toushou, utilizator

Alte discuții în legătură

Cum se retrage declaratia inculpatului in procesul penal? se poate? Albert Kurtyan Albert Kurtyan În faza de urmărire penală, învinuitul are dreptul să nu dea nicio declaraţie. Dar, dacă a dat o declaraţie ... are dreptul să o retragă, în ... (vezi toată discuția)
Declaratie invinuit bukinst bukinst Poate un invinuit aflat in cercetare prealabila, dupa ce i s-a adus la cunostinta invinuirea sa-si redacteza declaratia acasa si sa o prezinte apoi organului ... (vezi toată discuția)
O mica nelamurire despre declaratie MAdina MAdina daca persoana care urmeaza sa dea o declaratia sau sa retraga o plangere nu poate scrie datorita unei probleme medicale temporare (ex: mana in ghips) ,se poate ... (vezi toată discuția)