avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... DECLARATIE INVINUIT
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

DECLARATIE INVINUIT

Poate un invinuit aflat in cercetare prealabila, dupa ce i s-a adus la cunostinta invinuirea sa-si redacteza declaratia acasa si sa o prezinte apoi organului de politie ?
Daca da care este baya legala ?
Conform disp. art.74 din C.P.P., ascultarea învinuitului sau inculpatului se realizează la locul unde acesta se află. De regulă acest loc al ascultării este sediul organului de urmărire penală sau al instanţei de judecată.
Pot exista situaţii în care învinuitul sau inculpatul se ascultă în alte locuri (este arestat sau deţinut în altă cauză, este internat în spital sau azil de bătrâni etc.)
Conform disp. art.70 al.1 C.P.P., învinuitul sau inculpatul este întrebat cu privire la nume, prenume, poreclă, data şi locul naşterii, numele şi prenumele părinţilor, cetăţenie, situaţia militară, loc de muncă, ocupaţie, adresa la care locuieşte efectiv, antecedente penale şi alte date pentru stabilirea situaţiei sale personale.
Conform al.2, învinuitului sau inculpatului i se aduc apoi la cunoştinţă fapta care formează obiectul cauzei, încadrarea juridică a acesteia, dreptul de a avea un apărător, precum şi dreptul de a nu face nici o declaraţie, atrăgându-i-se totodată atenţia că ceea ce declară poate fi folosit şi împotriva sa.
Dacă învinuitul sau inculpatul dă o declaraţie, i se pune în vedere să declare tot ce ştie cu privire la faptă şi la învinuirea ce i se aduce în legătură cu aceasta printr-o declaraţie scrisă personal.
De asemenea, tot în această fază, conform al.4 al art.70 C.P.P., învinuitului sau inculpatului i se aduce la cunoştinţă şi obligaţia să anunţe în scris, în termen de 3 zile, orice schimbare de domiciliu.
Din dispoziţiile art.69 C.P.P. rezultă că declaraţiile învinuitului/inculpatului făcute în cursul procesului penal pot servi la aflarea adevărului numai în măsura în care acestea sunt coroborate cu fapte şi împrejurări ce rezultă din ansamblul probelor existente în cauză.
La aprecierea valorii probante a declaraţiilor învinuitului /inculpatului trebuie să se ţină seama şi de faptul că aceasta este retractabilă, putându-se oricând reveni asupra celor declarate. ªi de aceea, dar şi în baza principiului liberei aprecieri a probelor, declaraţiile învinuitului/inculpatului nu pot avea valoare decât în coroborare cu celelalte probe.
Consemnarea declaraţiilor învinuitului/inculpatului

Declaraţia dată conform art.70 alin3 din C.P.p, este scrisă personal cu mâna de către învinuit sau inculpat. Acesta o scrie cu pix pe coală albă de hârtie şi nu pe formular tipizat. Învinuitul îşi formulează declaraţia cu propriul vocabular, aşa cum doreşte, însă trebuie să se refere la poziţia faţă de învinuirea ce i se aduce. Această declaraţie este datată şi vizată de organul de urmărire penală în faţa căruia a fost dată. Dacă învinuitul nu-şi poate scrie singur declaraţia sau refuză, se întocmeşte un proces verbal care consemnează această situaţie cu motivele existente sau invocate.
Declaraţia corespunzătoare interogatoriului se consemnează în scris de către anchetator pe formular tipizat, înseriat. În declaraţie se fac menţiunile cu privire la drepturile acordate învinuitului/inculpatului şi prevăzute de C.P.P. în art.70 alin.2. În fiecare declaraţie se va consemna ora începerii şi încheierii ascultării. Declaraţia scrisă i se citeşte învinuitului/inculpatului sau i se dă să o citească. Dacă este de acord cu conţinutul ei învinuitul o semnează pe fiecare pagină şi la sfârşit iar dacă refuză semnarea, anchetatorul face menţiune în declaraţia scrisă.
Nu se poate. Nu exista nici o "baza legala".
Nu am intalnit asa ceva pana acum, ideea este ca SE POATE, insa va trebui sa o semnati in fata organului de urmarire penala, in caz ca veti intampina greutati o puteti depune cu titlu de memoriu.
Legal nu puteti formula in scris acea declaratie acasa daca e sa dam interpretare art. 73 c.pr.pen deoarece ea trebuie formulata in fata organului de cercetare penala in care se va consemna ora, data, semnaturile..ect,
Insa in raport de art. 62, 64, 69 si 323 alin 2 coroborat cu art. 72c .pr.pen., puteti formula un memoriu.
Trebuie sa aveti in vedere si faptul ca nu stiti cu privire la ce veti fi audiat, pentru care parte din invinuire.
Ultima modificare: Luni, 23 Noiembrie 2009
ContSters112731, utilizator
Nu este in conformitate cu normele procedurale dar daca e vorba de o fapta aiurea nu este imposibil asa ceva daca politistul este de acord.Evident ca in astfel de cazuri tot dosarul este o bazaconie si nimeni nu va fi pus sub invinuire.

Nu am auzit sa se procedeze asa niciodata.
Te poate lasa sa scrii declaratia in prezenta avocatului iar politistul sa isi faca de lucru cu altceva.Dar, declaratia se da la sediul organului de politie.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Instiintare de la serviciul de investigare a fraudelor loti75 loti75 buna ziua, am primit o instiintare de la serviciul de investigare a fraudelor in vederea predarii unei citatii in legatura cu un dosar. Daca instiintarea este ... (vezi toată discuția)
Lipsa in gestiune lacramica lacramica Buna ziua ,va rog sa-mi spuneti la ce ne putem astepta,daca fostul sef a depus plingere penala impotriva noastra pt. o lipsa in gestiune.noi nu am luat banii ... (vezi toată discuția)
Organul de cercetare penala e obligat sa scrie ce declara cel audiat sau cel audiat? eusaisapte eusaisapte organul de cercetare penala e obligat sa scrie ce declara cel audiat sau cel audiat? Cand sunt audiat de procuror, cheama un grefier, si uneori organul de ... (vezi toată discuția)