avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ordinul prefectului -
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ordinul prefectului -

Buna ziua, a-si dori o lamurire la o problema cu care se confrunta o cunostinta, ei in 1984 au cumparat o casa, pe o suprafata de 7 ari, si conform legislatiei in vigoare de atunci doar casa se putea trece pe numele lor nu si terenul, rerspectiv doar un ar s-a putut trece pe numele lor, si astfel 2.5 ari(250 mp)intra in proprietatea statului si anul acesta l-au primit inapoi prin ordinul prefectului, care sunt demersurile ca acea portiune de teren sa intre in proprietatea lor sa fie trecut pe numele lor? Trebuie mers la carte funciare, sau in ce consta demersul in acest caz?


Va multumesc anticipat pentru raspuns.
Cu stima.
Cel mai recent răspuns: Corina Capotã , Avocat 21:05, 1 Ianuarie 2009
Cu Ordinul Prefectului de atribuire a suprafetei de teren in baza Legii nr. 18/1991 (in original) vor merge la Biroul de cf, vor depune cerere de intabulare a acestei portiuni de teren, vor achita 60 RON taxa de intabulare si...gata! devin proprietari si pe acest teren asupra caruia in cf aparea ca proprietar vreun CAP sau Statul Roman. ;)
Deoarece în sistemul reglementat de Legea nr.7/1996 întabularea nu este constitutivă de drept, titularii ordinului emis de prefect sunt deja proprietari de la data emiterii ordinului.

Întabularea serveşte doar ca mijloc de opozabilitate a dreptului de proprietate.

Liviu S.Bordaş
Intabularea ordinului Prefectului este necesara pentru recunoasterea dreptului de proprietate de catre terti, drept care exista de la data emiterii Ordinului. Fara intabulare, imobilul cu privire la care s-a emis Ordinul Prefectului nu poate fi instrainat sau grevat de sarcini deoarece dreptul de proprietate neintabulat nu este opozabil tertilor. ;)
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ordinul prefectului mia26maria mia26maria Ca sa obtin intabularea unui teren de 5 ari detinut de 20 de ani de familie, as putea cere ordinul prefectului in locul uzucapiunii ? Mentionez ca platim ... (vezi toată discuția)
Cum pot sa-mi intabulez terenul cumparat odata cu casa ? spiridus spiridus Buna ziua, Acum 7 ani, am cumparat impreuna cu sotul meu o casa, care avea un teren de 15-20 mp, insa cand am mers la notar sa intabulam casa, din CF au ... (vezi toată discuția)
Teren fara proprietar van_allen78 van_allen78 In 1990 unchiul meu, O.T., a primit , cu legea 18,o supraf. de 10 ari teren cu titlu de proprietate, aferenti casei unde locuia.terenul era schitat de comisia ... (vezi toată discuția)