avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 561 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Impartirea mostenirii intre frati
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Impartirea mostenirii intre frati

In cazul in care tatal meu poseda o casa( construita impreuna cu mama - decedata, casa fiind intabulata dupa decesul mamei) , care ar fi cotele legale pentru impartirea bunului intre noi 3 ( eu,tata si fratele) ? Sa presupunem ca bunul valoreaza 70 mii euro, iar fratele imi cere " parte " la casa( eu locuiesc in aceasta casa iar tata dupa ce s-a recasatorit ,s-a mutat in alta parte).Tata a zis ca el nu are pretentii , vrea doar ca noi fratii sa ne punem de acord asupra impartirii averii. va multumesc .
Cel mai recent răspuns: kjgrro , utilizator 23:39, 3 Noiembrie 2018
daca bunul e comun al parintilor (din cate vad eu cam este), tatalui ii revin 5/8 din casa si voua 3/8 deci cate 6/16 fiecare :)
Probabil ati vrut sa spuneti 3/16 fiecare:) , daca impreuna avem 3/8 . Din punct de vedere moral bunul este comun al parintilor, dar din punct de vedere legal, este doar al tatalui( a intabulat dupa decesul mamei).
intabularea cand s-a facut?

inscrierea in cartea funciara nu atesta data dobandirii dreptului de proprietate. in reglementarea vechiului cod civil , care a fost in vigoare pana la 1 octombrie 2011, inscrierea in cartea funciara nu avea efecte constitutive de drepturi.

masa succesorala = 1/2 din casa. cealalta cota de 1/2 din casa revine sotului supravietuitor ca urmare a incetarii comunitatii de bunuri.

tata are 1/4 din bunul obiect al mostenirii(1/4 din 1/2) iar copii 3/4(tot din 1/2) . (3/4 impartit in cote egale pt fiecare copil, adica cate 3/8)

prin urmare, avand in vedere ca toate trebuie sa formeze un intreg = tata 2/8 din masa succesorala, copiii cate 3/8 din masa succesorala ( masa succ=1/2 din casa). cu privire la intregul imobil, casa = (tata1/2)+(tata)2/8+(copil3/8)+(copil3/8), cu regula ca toate la final sa dea un intreg, si cotele aferente fiecaruia, care in niciun caz nu ajung sa fie /16.


situatia reala este cea corecta si morala fata de mama, teoretic legala.


Ultima modificare: Marți, 22 Mai 2012
antonia77, utilizator
Buna ...Dupa moartea parintilor hirtie pe casa nu so lasat de atuncia trecut 20 ani. In casa a ramas cel mai mic frate sa locuiasca a platit cumunali,locul de pamint anual. Si uiteca ca noi ceilalti frati petindem la mostenire...Avem noi dreptul la mostenire si cit si cum ni se cuvine ...suntem 4 copii?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bună!vreau să întreb ceva în legătură cu succesiunea!eu ... sicutza68 sicutza68 Bună!Vreau să întreb ceva în legătură cu succesiunea!Eu și sora mea nu suntem frați buni ,de la același tată,(bunurile au fost cumparate împreună ... (vezi toată discuția)
Mostenire stefan70 stefan70 Buna ziua.Tatal meu a murit acum 4 ani, iar acum trebuie sa dezbatem mostenirea, adica un apartament si bunurile. Mentionez ca santem 2(doi) frati si mama ... (vezi toată discuția)
Impartirea casei dupa decesul tatalui. cat este cota parte a copiilor? Raluca7 Raluca7 Buna ziua sunteti amabili sa ma edificati in legatura cu cota parte care-mi revine din casa in urma decesului tatalui. mentionez ca mai am un frate si ... (vezi toată discuția)