avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 617 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... pensie pentru bolnavii de cancer
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

pensie pentru bolnavii de cancer

buna ziua. marius ma numesc. mama a fost diagnosticata cu cancer mamar, gr. 3. am auzit ca are dreptul la o pensie de invaliditate. as vrea sa stiu unde trebuie sa merg, in vederea asta, ce trebuie sa contina dosarul si cam la cat ajunge pensia asta, sau, altfel zis, daca se merita cheluiala asta pentru pensie.va multumesc
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:50, 9 Martie 2013
1. Poate beneficia de pensie de invaliditate oricand, daca medicii vor hotari asta.

2. Incadrarea intr-un grad de invaliditate se face prin decizie emisa de medicul expert al asigurarilor sociale.

3. Propunerea pentru incadrarea in grad de invaliditate se face de catre medicul specialist care asigura asistenta medicala.

4. Trimiterea catre medical specialist v-o da medicul de familie.

5. Asadar incepeti cu o vizita la medicul de familie.

6. Calcularea cuantumului pensiei nu se poate face aici, pe forum, dar puteti citi in Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Buna seara. Va rog frumos, imi puteti preciza daca o persoana beneficiaza de pensie pentru limita de varsta si intre timp (de 6 luni) a fost depistat cu cancer, poate beneficia de pensie de invaliditate ?
Va multumesc !
Ultima forma de pensionare,este limita de varsta.
Care ar fi avantajul,daca ar trece la pensie de invaliditate ?
Carp Mircea a scris:

Ultima forma de pensionare,este limita de varsta.
Care ar fi avantajul,daca ar trece la pensie de invaliditate ?

Asa-mi trebuie daca am expus problema fara a detalia. Bun, hai sa dezvolt putin:
- socrul meu a fost diagnosticat cu cancer (crunta boala ...) in urma cu 6 luni. El beneficiaza din 1999 de pensie pentru limita de varsta. Azi, in urma unor discutii cu alte persoane a aflat ca ar putea/ar trebui sa beneficieze de ceva pensie pentru aceasta boala. Dar nu stia detalii. Eu, citind pe forum, am vazut si citit prin legi dar sincer, nu am inteles mare lucru. Asta e motivul pentru care am indraznit sa intreb aici, in speranta ca cineva cu experienta in astfel de probleme ma va ajuta cu un sfat.
Intrebarea corecta cred ar fi fost:
- in situatia in care primeste pensie pentru limita de varsta poate primi simultan si alte drepturi banesti avand in vedere ca a fost diagnostic cu cancer ? Daca nu, e clar. Daca da, care ar fi aceastea ?
Multumesc !

1. Daca are pensie pentru limita de varsta nu mai poate beneficia de inca o pensie din sistemul public de pensii.

2. - Dar poate cumula pensia cu o indemnizatie de handicap.
- Pentru aceasta va adresati Directiei pentru Asigurari Sociale si Protectiei Copilului din judetul dvs. pentru a i se stabili un grad de handicap.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie de boala (cancer) slytuta slytuta Am si eu o problema cu tatal meu. a fost diacnosticat cu cancer in gat limba si bolta palatina. conform calculelor de pe cartea de munca are o vechime de ... (vezi toată discuția)
Obinerea gradului i de invaliditate miha0980 miha0980 Buna ziua. Va rog sa mi spuneti ce conditii trebuie sa indeplineasca o persoana pentru a obtine grad I de invaliditate ( mai precis care sunt ... (vezi toată discuția)
Pensie invaliditate cancer san AndreeaBuruiana AndreeaBuruiana Buna ziua, Mama mea a fost diagnosticata cu cancer la un san si extirpat sanul. Momentan face chimioterapie si e in concediu medical. Pentru o astfel de ... (vezi toată discuția)