avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 454 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA TVA si taxe Elvetia
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

TVA si taxe Elvetia

Buna ziua,
Va cer ajutorul in urmatoarea problema.
SRL neplatitor de TVA, neinscris in reg operatorilor intracomunitari (se incadreaza in plafon) doreste importarea unor produse din Elvetia pentru comercializare in Romania.
Elvetia nu e in UE insa am inteles ca beneficiaza de un statut special.

1. Din Elvetia se va cumpara cu sau fara TVA (elvetian)?
2. Adus produsul in Romania se plateste TVA (romanesc) in vama?

Multumesc


Cel mai recent răspuns: sevenx , utilizator 08:56, 7 Iunie 2012
1.Se cumpara fara TVA (export de bunuri in cazul Elvetiei).
2.Se plateste TVA in vama in Romania.
Multumesc.

Daca as fi platitor de TVA full sau platitor de TVA pe intracomunitar s-ar schimba situatia?
Nu, pentru ca Elvetia este o tara extracomunitara.
A si sa nu uit fiind neplatitor trebuie sa mergeti la finante sa scoateti un CUI cu RO pentru aceasta operatiune.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
George Moraru, Consultant fiscal
Multumesc

Inteleg ca conditia pentru a putea plati TVA in tara din care voi cumpara este ca aceea sa fie intracomunitara si acest lucru se intampla indiferent daca srl-ul meu este platitor sau neplatitor de TVA.
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
sevenx, utilizator
Din Elvetia se va cumpara fata tva, platindu-se tva in vama. Nu trebuie sa va inregistrati in scopuri de tva (sa "scoateti" CUI cu RO), asa cum s-a sugerat intr-o postare anterioara. La vama trebuie facute niste demersuri (acolo exista un cod, dar care nu are de-a face cu CUI-ul) inainte de efectuarea importului.

Daca cumparati dintr-o tara intracomunitare, in calitate de "neplatitor" de tva, platiti tva-ul din tara furnizorului pina la atingerea plafonului de achizitii intracomunitare de 10000 euro. Inainte de depasirea acestui plafon, firma este obligata la inregistrarea in scopuri de tva, cf art 152.1 pt achizitii intracomunitare, platind tva in Romania pe baza declaratiei 301. Inregistrarea de mai sus nu presupune ca soc este platitoare de tva pt operatiunile din Romania (pt vinzare).

Alte discuții în legătură

Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari miha1978 miha1978 Buna ziua! Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie: Reprezint o firma din Romania neplatitoare de ... (vezi toată discuția)
Pfa inregistrare in roi? flintes flintes Buna ziua ! In legatura cu inregistrarea mea ca PFA neplatitor de TVA in ROI mi sa raspuns. Pentru a desfasura o activitate in UE trebuie sa ma inscriu in ROI ... (vezi toată discuția)
Tva intracomunitar firma neplatitoare tva Alex N Alex N Buna ziua, O societate comerciala, neplatitoare de tva in Romania, achizitioneaza marfuri din UE si vinde fara TVA in Romania. Achizitiile din state UE sunt ... (vezi toată discuția)