avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 526 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA Regim special masini second hand-declaratii, ...
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

Regim special masini second hand-declaratii, inregistrari

Buna ziua!
Va rog, daca se poate, sa ma ajutati cu un raspuns la o intrebare legata de urmatoarea situatie:
Reprezint o firma din Romania neplatitoare de TVA, inregistrata in ROI pentru
achizitii intracomunitare. Firma cumpara din Germania masini second hand (factura primita este fara TVA si nu exista mentiunea ca la furnizor s-a aplicat regimul special reglementat prin Directiva a 6-a, art. 26a) si revinde catre o firma din Franta (pe factura se inscrie mentiunea referitoare la regimul special de TVA aplicat marfurilor second hand - art 152^2 Cod fiscal). Firmele din Germania si Franta detin coduri valide de TVA.
Este corect sa inregistrez astfel:
- achizitie intracomunitara de bunuri cu taxare 4426=4427 declarata in decont 301 sectiunea 1? se declara in Intrastat?
- cum se declara livrarea, avand in vedere ca se taxeaza TVA pentru marja de profit ? se declara in Intrastat?

- care vor fi obligatiile de declarare si inregistrari contabile din momentul in care se va depasi pragul de 35000 eur si firma va deveni platitoare de TVA?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: t.simona , utilizator 17:20, 21 Februarie 2012
Daca firma (mentionati ca este neplatitoare de tva) este inscrisa in ROI, banuiesc ca sinteti inreg in scopuri de tva, cf art 153.1, pt depasirea plafonului de achizitii intracomunitare de 10000 euro. Nu specificati acest lucru, dar in ROI se pot inscrie numai firmele care sint inreg in scopuri de tva fie cf art 153 (pt intreaga activitate), fie cf art 153.1 (pt achizitii de bunuri de peste 10000 euro, pt achizitii de servicii intracomunitare sau pt livrari de servicii intracomunitare).

In primul rind, banuiesc ca firma dvoastra este inreg in scopuri de tva numai pt achizitii intracomunitare. Acest lucru inseamna ca primiti factura fara tva, si platiti tva-ul in Romania pe baza decl 301. Valoarea tva-ului achitat se include in pretul de achizitie al bunului, nu se face taxare inversa.

La vinzare nu colectati tva, vindeti fara tva, deoarece sinteti intreprindere mica (cu cifra de afaceri pina in 119000 lei). Pe factura emisa catre clientul dvoastra inscrieti CUI care nu are atributul RO. Nefiind inreg in scopuri de tva decit pt achizitii intracomunitare de bunuri, nu puteti aplica regimul special pt bunurile second hand la vinzare, deci nu trebuie facuta nici o mentiune pe factura privitoare la acest regim.

Oricum, acest regim nu se aplica decit daca pe factura de achizitie intracomunitara se face mentiunea ca si furnizorul a aplicat acest regim. Acest lucru numai in cazul in care vinzarea este facuta de o pers inreg in scopuri de tva cf art 153.

Daca raspunsul nu va multumeste, veniti cu precizari in ceea ce priveste inregistrarea in scopuri de tva (cf carui art din CF).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Achizitie auto din ue neplatitor tva coraliana coraliana Buna ziua, Un neplatitor de tva a achizitionat un auto second hand in oct. 2012 din Anglia. Factura este fara tva. Care sunt obligatiile ... (vezi toată discuția)
Tva achizitii intracomunitare milea_liliana milea_liliana Va rog sa ma ajutati ca nu imi este clar urmatoarea situatie: O firma nou infintata ca neplatitoare de tva v-a face comert on-line cu achizitii ... (vezi toată discuția)
Decont 301 LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca sunt inregistrat ca platitor TVA si operator intracomunitar si efectuez o achizitie intracomunitara de autovehicul utilizat( inmatriculat in 2007 in ... (vezi toată discuția)