Buna ziua,
Va cer ajutorul in urmatoarea problema.
SRL neplatitor de TVA, neinscris in reg operatorilor intracomunitari (se incadreaza in plafon) doreste importarea unor produse din Elvetia pentru comercializare in Romania.
Elvetia nu e in UE insa am inteles ca beneficiaza de un statut special.
1. Din Elvetia se va cumpara cu sau fara TVA (elvetian)?
2. Adus produsul in Romania se plateste TVA (romanesc) in vama?
Multumesc t.simona.
Imi este neclar ceva
"Inainte de depasirea acestui plafon, firma este obligata la inregistrarea in scopuri de tva, cf art 152.1 pt achizitii intracomunitare, platind tva in Romania pe baza declaratiei 301.
" Asta inseamna ca platesc TVA si in tara intracomunitara si in RO?
Si, cazul B, daca firma ar fi platitoare de TVA atunci facturarea intr-o tara intracomunitara s-ar face fara TVA sau oricum se face cu TVA-ul din tara respectiva?
Am inteles intre timp cum e cu declaratia 301. M-a dus in deruta expresia "Inainte de depasirea " .
Oricum ramane a doua intrebare: in cazul in care firma este platitoare de tva cum se facea cumpararea dintr-o tara intracomunitara?
Si concluzionand pentru cazul unei tari extracomunitare(in speta Elvetia) : indiferent de forma mea (platitor de tva sau neplatitor) voi cumpara din Elvetai fara TVA urmand sa platesc TVA in vama. Este corect?
Daca soc este inreg in scopuri de tva cf art 152 (pt toate operatiunile), factura de achizitie intracomunitara va fi fara tva, cumparatorul din Romania facind taxare inversa. Declara in 390 si 300 aceasta operatiune. Pt aceasta cumparatorul este obligat la inregistrarea in ROI.
Daca se achizitioneaza dintr-o tara extraUE, factura este fara tva, plata tva-ului facindu-se in vama, indiferent daca cumparatorul este inregistrat in scopuri de tva sau nu.
Vreau sa mentionez, ca si in cazul inregistrarii in scopuri de tva cf art 152.1 pt depasirea plafonului de achizitii intracomunitare de 10000 euro, trebuie facuta inregistrarea in ROI.