avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 253 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Probleme juridice în afaceri - ... sotia actionar in firma poate fi trasa la raspundere ...
Discuție deschisă în Probleme juridice în afaceri - contracte între profesionişti

sotia actionar in firma poate fi trasa la raspundere pentru faptele sotului administrator in firma?

Buna ziua
Am nevoie de cateva sfaturi:
Sotul prietenei mele a convins-o sa faca o firma impreuna (sot si sotie - sotul administrator,sotia asociat). Din cate a aflat sotia lui, el nu a depus nici un act contabil pana acum, nu a platit mai multe facturi la creditori. Ei ii este teama ca vor veni creditorii/statul sa verifice firma si vor fi trasi la raspundere/pusi sa plateasca.
Cine raspunde pentru aceste lipsuri din firma? Sotul-administrator, sotia-asociat pe care o pune sa mearga la banca sa scoata bani din cont (ii cheltuie fara justificare sotul) sau amandoi?
Mentionez ca,din cate stiu de la prietena mea, el nu are nimic pe numele lui,insa prietena mea are un teren si 2 masini proprietate personala dobandite inainte de a infiinta firma. In cazul in care firma este trasa la raspundere si nu sunt bani in cont, cei doi raspund solidar? Ar putea sa se intoarca creditorii impotriva sotiei-asociat in firma si a bunurilor ei personale?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: CristianC81 , utilizator 14:19, 28 Iunie 2012
cel care raspunde este adminstratorul firmei, atit penal (ptr infractiunile prevazute de art 272 si urm din lg 31/1990) cit si civil (ptr cazurile prev de lg 85/2006). Asociatii raspund in limita capitalului social cu exceptia cazului in care savirseste o infractiune.
va multumesc mult pentru raspuns
Dupa parerea mea, conform Codului de procedura fiscala, art 27. alin (2) lit. b) va raspunde si prietena dvs. daca a semnat pentru retragera banilor care au fost cheltuiti fara justificare.

ART. 27
....
(2) Pentru obligatiile de plata restante ale debitorului declarat insolvabil, in conditiile prezentului cod, raspund solidar cu acesta urmatoarele persoane:
....
b) administratorii, asociatii, actionarii si orice alte persoane care au provocat insolvabilitatea persoanei juridice prin instrainarea sau ascunderea, cu rea-credinta, sub orice forma, a activelor debitorului;

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actionar la o societate comercialã gicu73 gicu73 Un prieten doreşte să-şi înfiinţeze un S.C. astfel că a venit la mine şi mi-a spus dacă vreau să mă asociez cu el în firmă cu un procent ... (vezi toată discuția)
Raspunderea administratorului atrasa solidar cu firma LaurTib LaurTib Sunt un administrator al unui srl cu asociat unic (tot in persoana mea). In urma cu 7 ani Fiscul a executat toate bunurile firmei. Firma nu a mai avut ... (vezi toată discuția)