Buna seara!
Ce puteti sa-mi spuneti despre actiunea in constatarea reprezentativitatii?
Stare de fapt: Reprezentativitatea sindicatului a "expirat" . Nu se contesta reprezentativitatea sindicatului care indeplineste conditiile legale (angajatorul certifica eliberand documentele necesare ). Reprezentantul sindicatului face cerere pt constatarea reprez. si depune documentele necesare. Angajatorul a fost citat ca parat ( nu i se comunica actiunea) in sedinta publica cu termen peste 30 de zile. Gresesc eu sau trebuia sa se solutioneze in Camera de consiliu in procedura de urgenta?
La multi ani!
Procedura de constatare a reprezentativitatii sindicatelor are caracter conencios, spre depsebire de constituirea sindicatelor.Deci o asemenea cerere se dezbate in sedinta publica, pentru ca angajatorul sa aiba posibilitatea sa conteste eventual reprezentativitatea sindicatului. Mai mult decit atit hotarirea obtinuta in cauza este supusa recursului
Îndeplinirea condiţiilor de reprezentativitate a organizaţiilor sindicale se constată, la cererea acestora, de către instanţele judecătoreşti, după cum urmează:
a) la nivel naţional şi de ramură, de către Tribunalul Municipiului Bucureşti;
b) la nivel de unitate, de către judecătoria în a cărei rază teritorială se află sediul unităţii.
Hotărârea este supusă numai recursului.
Judecarea cererii de constatare a reprezentativitatii unui sindicat se face in sedinta publica. Deoarece, in tacerea legii, se aplica dreptul comun.
elis se exprima elegant ("in tacerea legii").
Eu zic ca, data fiind ...ameteala legislativa, ori de cate ori am depus o cerere de constatare a resprezentativitatii am mers pe principiul ... ne lasam surprinsi.
Drept pentru care, am si Incheiere de constatare a reprezentativitatii (specifica procedurii necontencioase) am si sentinte de constatare a reprezentativitatii. Dar de judecat, m-am judecat in sedinte publice ... cu nimeni.
Ultima cerere de acest gen a fost admisa de Jud sect 1 la 24.04.2008. Petent Sindicatul ...si doar el. Sentinta/sedinta publica.
In opinia mea, cererea de constatare a indeplinirii conditiilor de reprezentativitate e una necontecioasa. (Am subliniat constatare pentru ca, din cate imi amintesc - mi-e cam lene sa-l caut acum - in ultimul RIL in materie, "Inalta" se exprima dupa cum nimereste: ba dobandire, ba acordare, ba constatare ...).
Instanta constata indeplinirea unor conditii prevazute de lege. (nu acorda, nu dispune reprezentativitatea ... doar constata).
Ceea ce distinge jurisdictia gratioasa de cea contencioasa este ca in acesta din urma exista un conflict de interese intre mai multe persoane si pretentii opuse de aparat.
Sindicatul nu tinde la stabilirea unui drept in contra/potrivnic unei alte parti, dar are nevoie de mijlocirea instantei pentru ca acesta sa exercite un control (o adevarata "tutela" judecatoreasca - daca imi e permisa exprimarea) asupra cererii cu care a fost sesizata.
Un argument suplimentar este acela ca hotararea (indiferent cum o boteaza cine o boteaza: incheiere, sentinta) nu are autoritate de lucru judecat, ea are .... valabilitate pentru un anume termen . (alta notiune şugubeaţa scosă din puţul gandirii legiuitorului nostru ...ca de la o vreme mi-e si jena sa mai foslosesc expresia "vointa legiuitorului").
Art 36 din L 130/1996 Reprezentativitatea asociaţiilor patronale şi a organizaţiilor sindicale, stabilită în condiţiile prezentei legi, este valabilă pentru orice contracte colective de muncă încheiate în termen de 4 ani de la data rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de constatare a reprezentativităţii.
A fost citat angajatorul? :-/ Si daca erati o Confederatie sindicala reprezentativa la nivel national? :-/
As vrea s-o vad si pe asta... toti angajatorii din Romania chemati in instanta :hammer:
Multumesc pt raspunsuri!
Ne-am "judecat " deja....:D. Cu citarea partilor. Ca, cererea de constatare e necontencioasa este si parerea mea ( si cum sa fie altfel cand documente "sine qua non" in dosar sunt chiar adeverintele emise de angajtor cu nr cotizanti......). Dar daca onor instanta a vrut-o contencioasa.......contencioasa sa fie. Poate negociem si noi contractul colectiv pana la vara..............angajatorul nu se supara............:D