avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 252 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Autorizații/avize înființare firmã de ...
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Autorizații/avize înființare firmã de ESCROW - legislație, cod CAEN ?

Bună ziua,

Doresc să înființez o firmă de escrow (sub forma unui serviciu online, similar [editat]) și nu reușesc să determin care este în România legislația aplicabilă și codul CAEN sub care trebuie să activez.

Serviciul de escrow presupune ca vânzătorul și cumpărătorul să se înregistreze (separat) pe site, apoi să definească termenii unei tranzacții la care se obligă. Cumpărătorul va depune în contul nostru suma aferentă (pe care o imobilizăm, apoi notificăm vânzătorul de disponibilitatea acesteia), iar vânzătorul va primi acești bani dacă îndeplinește condițiile asumate (spre exemplu, încheierea contractului de vânzare-cumpărare). Dacă nu sunt respectate obligațiile asumate, cumpărătorul își primește banii înapoi, fiind astfel protejat de fraudă.

În schimbul acestui serviciu, percepem un comision de 3%.

Observ că acest tip de serviciu este oferit de mai multe bănci din România, dar și de entități non-bancare, precum anumite site-uri de licitații ... deci presupun că nu trebuie să fii o bancă pentru a desfășura astfel de activități.

Ca atare, încerc să lămuresc următoarele aspecte:

1. Care este legislația aplicabilă unei firme de escrow ? Legislație, autorizații și avize, condiții speciale privind capitalul social ...

2. Sub ce cod CAEN s-ar încadra această activitate ?

3. Presupun că voi achita taxe și TVA doar pe sumele rezultate din comisionul de 3%, nu la ansamblul sumelor administrate pentru clienți, este corect ?


Cu stimă,

Mihai

[editat - este interzisa postarea in forum in scop de reclama. Va multumim]
Ultima modificare: Vineri, 22 Iunie 2012
Mihai_2012, utilizator
Cel mai recent răspuns: Mihai_2012 , utilizator 19:22, 22 Iunie 2012
1. Infiintati o societate comerciala sub reglementarile legii nr. 31 din 1990 privind societatile comerciale
2. Puteti folosi codul CAEN 4791 - comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet sau una ori mai multe dintre activitatile de intermediere (grupa 461).
3. Veti achita toate taxele legale stabilite conform legislatiei fiscale si care se raporteaza strict la activitatea societatii dvs., nu la cuantumul sumelor clientilor dvs.


Vă mulțumesc frumos pentru răspunsul prompt !

Puteti folosi codul CAEN 4791 - comert cu amanuntul prin intermediul caselor de comenzi sau prin internet sau una ori mai multe dintre activitatile de intermediere (grupa 461).


Având în vedere căƒ 4791 se referăƒ la comerțul cu bunuri fizice, iar noi oferim un serviciu, și mai ales că intenționăƒm să debutăm cu intermedierea vânzăƒrii complete de drepturi de autor (spre ex. fotografii sportive, de ș™tiri, vândute o singurăƒ datăƒ unui client, nu licențiate per utilizare) ... ar fi mai bine să folosim ca principal domeniu 4618 - Intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific, și 4791 în secundar ?

Știți cumva care este regimul fiscal aplicabil potențialilor vânzători de drepturi de autor pe site (români și străini) ? Trebuie reținut la sursă vreun impozit sau este probleme lor, rezolvată prin propriile declarații de venit ?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cod caen - site de tip markeplace traian_an traian_an Bună ziua! Doresc să înfiinţez un SRL-D care să fie suportul legal pentru un site de tip markeplace, în care artiştii îşi pot expune lucrările. ... (vezi toată discuția)
Cod caen 4618 marius2009 marius2009 as vrea sa stiu la ce produse se refera codul caen 4618 Intermedieri in comertul specializat in vanzarea produselor cu caracter specific, n.c.a. si in ce ... (vezi toată discuția)
Contract de comision ptr intermediere vanzare fond de comert ralvintila ralvintila buna ziua, detin un PFA cu cod CAEN principal 7022 - activitati de consultanta pentru afaceri si management; coduri secundare 7021, 6820, 6831, 6832; as ... (vezi toată discuția)