avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 645 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... inregistrarea tardiva a nasterii
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

inregistrarea tardiva a nasterii

Buna seara, ma poate ajuta cineva cu informatii privind inregistrarea tardiva a nasterii, a unui tinar de cca 20 de ani?
Unde sa incep, cu ce acte,.doresc sa ajut pe cineva .
Multumesc mult anticipat.
Csilla
Cel mai recent răspuns: darabontcsilla , utilizator 18:32, 26 Iunie 2012
Se face numai prin instanta.

Se deschide o actiune de inregistrare tardiva a nasterii, cu sentinta obtinuta se merge la primarie si se elibereaza certificatul de nastere.
Pentru ca nu ati dat amanunte (persoana are parinti etc.) cititi la link-ul urmator:

[ link extern ]

de la pagina 29 3.1.3. Inregistrarea tardiva a nasterii, ca sa intelegeti care este procedura si dupa aceea daca mai aveti nelamuriri, reveniti cu intrebari.
Am uitat sa spun, ca respectiva s-a nascut in alt oras, deci de acolo va trebui sa primeasca certificatul, nu?
Si daca e corect ca a depus o cerere de a fi ajutata in obtinerea certificatului la primaria unde locuieste.
multumesc
csilla
Este bine, primaria (prin Serviciul Public Comunitar Local de Evidenta a Persoanei) de la locul de domiciliu va colabora cu primaria de la locul nasterii - pana va primi certificatul mai dureaza; dupa finalizarea referatului pe care il fac cei de unde a depus cererea urmeaza actiunea in instanta.
De-abia dupa ce instanta emite hotararea judecatoreasca de inregistrare tardiva a nasterii se poate inregistra nasterea si elibera certificatul.

Daca deja a depus cererea, acum nu mai are altceva de facut decat sa urmeze pasii pe care ii vor indica cei de la primarie. Poate merge periodic sa intrebe de stadiul cererii, in mod sigur va primi lamuriri.
Daca nasterea s-a produs intr-un alt oras, trimite-ti persoana la Spital pentru a solicita in duplicat certificatul constatator al nasterii. Dupa care depune actiunea in instanta insotita de o copie a certificatului constatator al nasterii. Referatul se intocmeste de primaria de la locul de domiciliu. Luati legatura cu d.na de la starea civila. La medicul legist mergeti numai dupa ce ati depus actiunea la judecatorie si dupa ce judecatoria inainteaza o solicitare medicinii legali. Puteti sa luati dvs. adresa si sa va prezentati la spital. Procedura dureaza 3 luni. Dupa ce sentinta este definitiva si irevocabila mergeti la primarie pentru eliberarea certificatului de nastere.

Alte discuții în legătură

Înregistrare tardivã a nașterii Zo0 Zo0 Bună ziua ! Aș dori dacă se poate să mă ajutați într-o problemă, și anume obținerea unui certificat de naștere pentru o mamă ... (vezi toată discuția)
Inregistrarea tardiva a nasterii alex777777 alex777777 Buna seara,sunt persoana majora si nu am un act de identitate...:(mentionez ca mama traieste,nu sunt nascut intr-o maternitate iar nasterea nu a fost ... (vezi toată discuția)
Inregistrare tardiva a nasterii monica i monica i Vreau sa stiu cine are calitate procesuala activa intr-o actiune de inregistrare tardiva a nasterii? (vezi toată discuția)