Buna ziua, tatal meu este pensionar in jur de 10 ani, iar de 5 ani lucreaza la o circa veterinara ca medic veterinar ca Persoan fizica autorizata, aceasta activitate cred ca se incadreaza la activitati independente,
Are profit, si a platit anual impozitul aferent
De 3 - 4 luni insa tot primeste din partea CNAS-ului, instiintari cum ca ar avea de plata din urma asigurarea sociala de sanatate (6,5 % pana in 07.2008 si 5,5% incepand cu 07.2008), adica odata cu inceputul activitatii de medic veterinar la acea circa, din 2004 pana in ziua de azi
Vreau sa stiu daca chiar trebuie sa plateasca aceasta asigurare , cand el este deja asigurat, fiind pensionar din 1998
si de ce asa tarziu s-au sesizat cei de la CNAS???, dupa 4- 5 ani??? presupun ca daca va fi de plata, va trebui sa plateasca si intarziere, penalizare
Da!.... trebuie sa plateasca contributie la Casa de sanatate conform
Legii nr.95/1996 actualizata prevede:
Art. 257. - (1) Persoana asigurata are obligatia platii unei contributii banesti lunare pentru asigurarile de sanatate, cu exceptia persoanelor prevazute la art. 213 alin. (1).
(2) Contributia lunara a persoanei asigurate se stabileste sub forma unei cote de 6,5%, care se aplica asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfasoara activitati independente care se supun impozitului pe venit; daca acest venit este singurul asupra caruia se calculeaza contributia, aceasta nu poate fi mai mica decat cea calculata la un salariu de baza minim brut pe tara, lunar;
c) veniturilor din agricultura supuse impozitului pe venit si veniturilor din silvicultura, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator si nu se incadreaza la lit. b);
d) indemnizatiilor de somaj;
e) veniturilor din pensiile care depasesc limita supusa impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosintei bunurilor, veniturilor din dividende si dobanzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuala realizate in mod individual si/sau intr-o forma de asociere si altor venituri care se supun impozitului pe venit numai in cazul in care nu realizeaza venituri de natura celor prevazute la lit. a) - e), alin. 21 si art
Aceasta lege se aplica din aplrile 2006, din cate stiu eu.
Da!...platiti dobanzi de intarziere.
Pfa -sanatate
ellena1003
de ce sunt obligata sa platesc sanatatea avand un pfa deschis daca eu am facut in acel an doar 154 de roni?obligata in sensul ca trebuie sa platesc mult mai ... (vezi toată discuția)