avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... Contribuþia la Casa de asigurãri de sãnãtate
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

Contribuþia la Casa de asigurãri de sãnãtate

Un pensionar care obține venituri din închirieri de bunuri și plătește la fisc taxe trebuie să plătească și contribuția la casa de asigurări de sănătate ?
Cel mai recent răspuns: danike , utilizator 19:32, 18 Mai 2010
Nu. Este asigurat prin calitatea de pensionar.
Vă mulțumesc pentru răspuns şi totuşi Casa de asigurări de sănătate mi-a aplicat Art.35 din ordinul 617/2007citez,,12. - (1) Veniturile din cedarea folosintei bunurilor sunt veniturile, in bani si/sau in natura, provenind din cedarea folosintei bunurilor mobile si imobile, obtinute de proprietar, uzufructuar sau alt detinator legal, altele decat veniturile din activitati independente.
(2) Contributia pentru veniturile prevazute la alin. (1) se aplica la venitul net din cedarea folosintei bunurilor stabilit prin deducerea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 25% asupra venitului brut determinat potrivit Codului fiscal.
(3) Persoanele care realizeaza venituri de natura celor prevazute la alin. (1) si daca, pana la data de 31 decembrie a anului in curs, aceste venituri anuale sunt sub nivelul a 12 salarii minime brute pe tara, vor plati contributia anual pana la data de 25 a lunii ianuarie a anului urmator, calculata la nivelul a 12 salarii minime brute pe tara,,
În 2006 soţul meu a obţinut un aşa zis venit din cedare bunuri de 9 lei pentru care a plătit la Casa de asigurări de sănătate 21leicontribuţie +21lei dobânzi

Asa este. Un pensionar care obtine venituri din chirii trebuie sa plateasca contributia la sanatate si pentru acestea. Dealtfel ca si orice salariat normal.
art. 257 din Legea nr. 95/2006
(2) Contribuţia lunară a persoanei asigurate se stabileşte sub forma unei cote de 6,5%, (din 2010 este 5,5%) care se aplică asupra:
a) veniturilor din salarii sau asimilate salariilor care se supun impozitului pe venit;
b) veniturilor impozabile realizate de persoane care desfăşoară activităţi independente care se supun impozitului pe venit; dacă acest venit este singurul asupra căruia se calculează contribuţia, aceasta nu poate fi mai mică decât cea calculată la un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar;
c) veniturilor din agricultură supuse impozitului pe venit şi veniturilor din silvicultură, pentru persoanele fizice care nu au calitatea de angajator şi nu se încadrează la lit. b);
d) indemnizaţiilor de şomaj;
e) veniturilor din pensiile care depăşesc limita supusă impozitului pe venit;
f) veniturilor din cedarea folosinţei bunurilor, veniturilor din dividende şi dobânzi, veniturilor din drepturi de proprietate intelectuală realizate în mod individual şi/sau într-o formă de asociere şi altor venituri care se supun impozitului pe venit numai în cazul în care nu realizează venituri de natura celor prevăzute la lit. a) - e), alin. 2^1 şi art. 213 alin. (2) lit. h), dar nu mai puţin de un salariu de bază minim brut pe ţară, lunar.

daca pensia este mai mare de 1.000 lei, nu mai este necesara plata contributiei pentru veniturile din chirii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie la sanatate la vanzarea unui imobil in cazul unei persoane salariate psorinp psorinp As dori sa stiu daca trebuie sa platesc contributia la sanatate si pentru venitul obtinut din vanzarea unui imobil ( case), mentionand faptul ca sunt salariat ... (vezi toată discuția)
Plata contributie de sanatate madine madine As dori si eu un sfat. Parintii mei au inchiriat un spatiu de locuit la un chirias. Au incheiat contract la finante, conform legii. IIn baza unui ordin al ... (vezi toată discuția)
Impozit la casmb - ctr inchiriere VerTrad1 VerTrad1 Buna ziua! Spuneti-mi va rog daca trebuie sa platesc impozit la CASMB in cazul in care declar la fisc un contract de inchiriere apartament. Mentionez ca sunt ... (vezi toată discuția)