avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 409 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... contributie CAS
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

contributie CAS

Buna ziua,
pe principiul "cand nu ai de lucru iti faci de lucru", va deranjez cu urmatoarea intrebare:

exista vreo cale legala prin care un angajat sa poate solicita instantei sa dispuna printr-o hotarare judecatoreasca ca angajatorul sa nu ii mai retina contributia CAS?
Ma gandesc la faptul ca ni se retin destui bani din salarii si nu beneficiem de nimic: consultatii si adeverinte la medic platim, spagi in spitale dam, etc. ....

Stiu ca sunt naiva ... consolati-ma macar :D
Cel mai recent răspuns: actb , utilizator 14:09, 6 Iulie 2012
In condiţiile legii ce reglementează sistemul de asigurări de sănătate, chiar dacă nu ati beneficiat în mod voluntar de asigurările de sănătate, aveti obligatia de a contribui la sistemul naţional de asigurări de sănătate indiferent de opţiunea dvs. de a nu accesa sistemul public de sănătate.
Legea nr.95/2006 consacră participarea obligatorie la plata contribuţiei de asigurări sociale pentru formarea fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Obligaţia virării contribuţiei pentru asigurările sociale de sănătate revine angajatorilor, persoanelor fizice ce exercită profesii liberale sau a celor care sunt autorizate să desfăşoare activităţi independente. Deci ... nu va pot consola ...
Consolati-va cu ideea ca nu sunteti singura in aceasta situatie ...
Cat despre baza legala, art. 296 indice 3 Cod fiscal prevede ca au calitatea de contribuabili ai sistemelor de asigurari sociale persoanele fizice rezidente care realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor, etc.

Dar putem gasi o portita legala prin care statul sa fie obligat sa ne restituie sumele retinute (in cazul meu vorbim de sume retinute timp de 15 ani cat am vechime in munca) - perioada in care am avut concediu medical de doua ori cate 3-4 zile pt.a fi alaturi de baietelul meu bolnav? ....Cum este posibil sa acceptam aceasta jecmaneala, iertata fiindu-mi exprimarea ?
De ce sa nu hotaram noi daca vrem sa contribuim sau nu la acest fond unic de asigurari sociale de sanatate? NU PUTEM SCHIMBA LEGEA? Va intreb pe dvs. deoarece aveti experienta ca avocati, juristi, etc. Multumesc !
Da, putem schimba legea prin parlamentarii pe care i-am votat, pe care i-am trimis in Parlament ca reprezentanti ai nostrii. Dumneavoastra, ca cetatean, puteti formula o cerere in acest sens adresata deputatului sau senatorului in al carui colegiu sunteti, mai departe este problema alesului sa o promoveze si sa o sustina in forul legislativ al tarii.
Cu o floare nu se face primavara, domnule Huzum ! Din pacate, romanul s-a invatat sa taca si sa astepte de la altii sa faca.
Toti colegii mei se simt "furati" de stat prin retinerea acestei contributii de sanatate, insa daca incerci sa ii mobilizezi la orice fel de actiune nu se inghesuie nici unul (gen: fa tu mai intai si apoi subscriu si eu, etc. ...)... Eu as face o astfel de cerere, insa nu ma pricep. Daca ma puteti ajuta cu niste sfaturi in aceasta directie v-as fi recunoscatoare. Cu stima, actb
Ultima modificare: Vineri, 6 Iulie 2012
actb, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contributie somaj roxanas roxanas Intrebare: Un pensionar(salariat pana la 31.12.2010), castiga in instanta drepturi salariale (supliment post) aferente perioadei lucrate in 2005-2008 Decizia ... (vezi toată discuția)
Ce fel de contract ? Silvia Dumitru Silvia Dumitru Administratorul firmei fiind si salariat indeplineste conditiile pentru pensionare limita de varsta.Ce forma avantajoasa de contract exista pentru a reveni in ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii popyaly_cry popyaly_cry Buna ziua. La primirea de salarii compensatorii ca urmare a unei concedieri va rog sa-mi spuneti ce impozite si taxe salariale sunt trase din cuantumul ... (vezi toată discuția)