avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 112 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nerespectarea Hotararii definitive
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nerespectarea Hotararii definitive

Doua intrebari :

1. in urma unui proces cu o institutie am castigat la Curtea de Apel in anul 2012.

Deşi Decizia definitiva si irevocabila este dată în anul 2012, de către Curtea de Apel Bucureşti,

Serviciul Juridic al institutiei consideră ca valabilă Sentinţa Civilă din anul.2011 în care EU AM CASTIGAT.
Aceasta numai pentru aplicarea unei OUG din 2011 si ii vine ca o manusa institutiei respecteive. OUG data abuziv in anul 2009, fiind valabila numai pana in decmbrie 2011.
Deci in anul 2012. nu se mai aplica

Dacă se consideră ca valabilă Sentinţa din 2011, pentru ce institutia a mai făcut Recurs ? De ce m-a mai plimbat prin tribunale _

Iar daca a facut Recurs si a pierdut in continuare, de ce nu este valabila Sentinta definitiva ?
Numai fiindca nu-i convine sentinta definitiva ?

Intrebarea nr. 2 :

Prin nerespectarea unei Hotarari irevocabile, institutia poate fi data in judecata pentru nerespectarea unei sentinte definitive si irevocabile ?
Ultima modificare: Miercuri, 11 Iulie 2012
Cornel Vasile, Consilier juridic
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 06:55, 12 Iulie 2012
Potrivit art.1 alin.1 din OUG nr.71/2009, plata sumelor prevăzute prin hotărâri judecătoreşti având ca obiect acordarea unor drepturi de natură salarială stabilite în favoarea personalului din sectorul bugetar, devenite executorii până la data de 31 decembrie 2011, se va realiza după o procedură de executare care începe astfel:

Art. 278 C.proc.civ. prevede ca, hotărârile primei instanţe sunt executorii de drept când au ca obiect:
1.plata salariilor sau a altor drepturi izvorâte din raporturile juridice de muncă, precum şi a sumelor cuvenite, potrivit legii, şomerilor;
...

Coroborand aceste texte de lege, reiese ca OUG nr.71/2009 este aplicabila hotararilor pronuntate in prima instanta ...

Nu am primit raspuns la intrebarea nr. 2 :
Prin nerespectarea unei Hotarari irevocabile, institutia poate fi data in judecata pentru nerespectarea unei sentinte definitive si irevocabile ?

Va rog, raspundeti si la aceasta.

Multumesc

Nerespectarea unei hotarari judecatoresti constituie infrcatiune, fapt ce da posibilitatea fostului salariat sa formuleze plangere penala impotriva angajatorului...

Codul Muncii:
Art. 261
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind plata salariilor în termen de 15 zile de la data cererii de executare adresate angajatorului de către partea interesată constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 6 luni sau cu amendă.

Art. 262
Neexecutarea unei hotărâri judecătoreşti definitive privind reintegrarea în muncă a unui salariat constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 1 an sau cu amendă.

Art. 263
(1) In cazul infractiunilor prevazute la art. 261 si 262 actiunea penala se pune in miscare la plangerea persoanei vatamate.
(2) Impacarea partilor inlatura raspunderea penala.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Hotarare sorinciobanu sorinciobanu nerespectarea unei hotarari judecatoresti cu titlu executoriu si investita executoriu se poate pedepsi penal? (vezi toată discuția)
Proces valentinatudorascu valentinatudorascu sunt in litigiu cu c.f.r.s.a.,am castigat si s-a dat hotarare definitiva si irevocabila pt castigarea tuturor drepturilor banesti,care este urmatorul pas pe ... (vezi toată discuția)
Suspendare cim ioanditu ioanditu In data de 4 august 2010 mi-a fost suspendat CIM conform art 52 lit C din Codul Muncii.In data de 12 feb 2011, in urma cercetarilor procurorul a dat decizia de ... (vezi toată discuția)