avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 194 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare certificat de mostenitor

Buna ziua. Iata problema mea: In anul 2009 a murit tatal meu. In casa am descoperit ca matusa lui cu care locuia mi-a lasat prin testament toate bunurile ei (casa si 2 terenuri de veci). Nu pot insa sa imi fac actele pe casa deoarece am gasit tot in acea casa un certificat de mostenitor pe numele tatalui meu, in care se declarase unic mostenitor al matusii (matusa nu mai avea rude, copii, nimic) si totodata declarase ca nici el nu are mostenitori (adica eu nu exist). Matusa a murit in anul 2002. In acel certificat tatal meu a trecut la bunuri imobile linie, si a trecut doar cele 2 locuri de veci pe care le-a donat. Eu in anul 2009 am dat declaratie ca nu accept mostenirea dupa urma lui si o alta ca accept mostenirea dupa matusa mea. Eu acum cum imi scot act de mostenitor, sau cum imi fac actele pe casa? Nu pot crede ca nu se poate face nimic, nu am stiut nici de testamentul matusii nici de certificatul lui de mostenitor pana in iulie 2009 cand a murit el. Ce vina am? Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: anirc , utilizator 14:14, 29 Octombrie 2014
Daca matusa v-a lasat testament fara sa va spuna, puteti ataca in instanta certificatul de mostenitor prin care tatal a devenit unic mostenitor. Si prin faptul ca ati acceptat mostenirea testamentara pe baza declaratiei la momentul in care ati luat la cunostinta de testament va da dreptul, dupa clarificarea situatiei cu certificatul de mostenitor, sa dezbateti succesiunea
de pe urma matusii introducand la in masa bunurilor succesorale si imobilul. Este posibil ca la data cand tatal a dezbatut succesiunea de pe urma matusii sa nu fi dorit sa introduca si imobilul in cauza in masa bunurilor imobile probabil datorita taxelor.. Daca cele 2 locuri de veci s-au vandut trebuie sa vedeti cine le-a cumparat. Se prezuma ca respectivul este cuparator de buna credinta. Desi si aici intervine, in cazul donatiei, cota rezervatara a mostenitorului rezervatar, in speta dvs.De ce nu ati intreprins nimic pana la aceasta data? Nu ramane decat sa actionati de azi inainte. Succes.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Iulie 2012
Alexandrina Mihai,
Pana acum m-am judecat cu o femeie care avea de la tatal meu un antecontract de vanzare-cumparare cu conditie suspensiva si vroia sa ma oblige sa renunt la mostenire, sa i se elibereze un act care sa tina loc de act de vanzare cumparare definitiv, scria in acel antecontract ca i-ar fi dat 50.000 euro. Am terminat, am castigat, nu a facut recurs si acum nu pot sa intru in posesia casei din cauza acestui certificat. Acum voi mai astepta probabil 1 an pana se termina si acest nou proces de anulare a certificatului. Si inca cateva luni pana voi primi acasa hotararea definitiva.........of. Nu mai zic cat m-o mai costa. Va multumesc mult pentru raspuns

anirc a scris:

In anul 2009 a murit tatal meu.
Eu in anul 2009 am dat declaratie ca nu accept mostenirea dupa urma lui




anirc a scris:

Pana acum m-am judecat cu o femeie care...voia sa ma oblige sa renunt la mostenire,


A nu accepta = a renunta (se produce acelasi efect - strain de mostenire).

Si din acesta pricina, eu nu pricep o iota din ceea ce spuneti dvs.
Daca dvs. NU ATI ACCEPTAT mostenirea tatalui (fiind strain de ea) atunci femeia in cauza nu avea de ce sa se judece cu dvs. ci cu ...statul, pentru ca statul culege mostenirea acelora care NU AU mostenitori sau desi AU rude in grad succesibil acestea renunta la mostenire sau nu accepta mostenirea.

Daca nu in calitate de mostenitor, atunci in ce calitate ati stat dvs. in proces?
Pentru ca NEmostenitor al tatalui dvs. sunt si eu. De ce nu s-a judecat cu mine?
E ceva in dezordine in povestea dvs.
Ar trebui sa stati de vorba cu un avocat.


Pe ce temei ati castigat procesul pentru pronuntarea unei hotariri care sa tina loc de act autentic de vanzare cumparare.In esenta care este motivarea instantei.
Pai de asta am si castigat procesul, pe lipsa calitatii procesuale pasive.Ea m-a dat in judecata pentru ca in acea casa a matusii am lasat-o sa stea pe mama, practic am ocupat casa dar eu am ocupat- o pe baza testamentului gasit acolo de la matusa tatalui in favoarea mea, nu ca mostenitoare a tatalui meu. Ceea ce ea nu a inteles.

Alte discuții în legătură

Folosire testament daca altcineva s-a declarat unic mostenitor anirc anirc Buna ziua. Problema pe care vreau sa o prezint si la care am mare nevoie de un raspuns este urmatoarea: tatal meu a decedat anul acesta in luna iulie. Locuia ... (vezi toată discuția)
Probleme succesorale edinuta edinuta Incerc sa fiu concis pt, o problema incalcita. Eu sunt unicul mostenitor al mamei mele decedate acum 25 ani si al tatalui decedat acum 15 ani. Din locul de ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune v3ronica v3ronica Buna seara tuturor! Sint noua aici si incerc sa ma exprim pe intelesul tuturor. Problema mea este urmatoarea: mama mea si parintii ei au cumparat un loc de ... (vezi toată discuția)