avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 175 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... ANI DE VECHIME
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

ANI DE VECHIME

Buna .Ma numesc LORAND si as vrea si eu sa mi se dea niste sfaturi .Situatia mea e urmatoarea sotia si eu suntem rezidenti an spania de 11 ani angajatii .Sotia e bolnava a stat an concediu 1an jumate si am fost an tribunal pentru pensie de boala care de moment nu ne acordato ce se poate face daca vrem sa ne antoarcem an ROMANIA sa ancercam sa o pensioneze acolo cu vechimea de aici ,daca conteaza ani lucrati an spania,avem toate dovezile de la clinici particulare din spania precum nu poate desfasura nici un tip de activitate din cauza bolilor care le are ,cazul e ca an tara are numai 6 luni vechime pe cartea de munca ,varsta ei e de 36 de ani din care a lucrat 6 luni an tara si 10 ani an spania ,multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valentin Mester , utilizator 15:42, 18 Iulie 2012
Femeile intre 33-37 ani se pot pensiona de invaliditate daca indeplinesc conditia de stagiu de cotizare de 11 ani. In functie de boala acest stagiu nu este necesar(Prevederile legii pensiilor 263/2010

Au dreptul la pensie de invaliditate persoanele care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca, din cauza:

Accidentelor de munca si bolilor profesionale, conform legii;
Neoplaziilor; schizofreniei si SIDA
Asiguratii care au realizat stagiul de cotizare in conditii de handicap grav sau accentuat si nevazatorii beneficiaza de pensie de invaliditate daca au realizat jumatate din stagiul de cotizare.Incadrarea in unul din gradele de invaliditate se face in urma unei expertize medicale efectuate de medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca ca urmare a cererii si documentelor depuse de solicitant .

Cererea pentru expertiza medicala si actele doveditoare se depun de solicitant la Cabinetul de Expertiza Medicala a Capacitatii de Munca din cadrul Casei Teritoriale de Pensii in functie de domiciliul solicitantului sau

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare pe caz de boala. mirela_ila mirela_ila As vrea sa stiu si eu care sunt formalitatile pentru pensionarea pe caz de boala.Mama mea are 56 de ani si doar de 5 ani are carte de munca,cum se poate ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap dritaS dritaS Buna ziua, Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate dobrogeanu dobrogeanu am o intrebare daca sunteti amabil.am 34 de ani si de la 25 m-am imbolnavit de schizofrenie.de la 19 la 24 de ani am terminat facultatea toti anii dar fara ... (vezi toată discuția)