avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in ...
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensie de invaliditate pentru persoane incadrate in grad de handicap

Buna ziua,
Ieri am stat de vorba cu cineva a carei fice este incadrata cu handicap grad I (schizofrenie) si mi-a spus ca de curand i-a intocmit dosar pentru pensionare pe caz de boala si ca a primit decizia de pensionare desi fata nu a lucrat decat o perioada foarte scurta fara sa influenteze pensia de handicap(pe care o primeste incontinuare) spunandu-mi ca exista un decret sau ordonanta care prevede pensionarea celor bolnavi?! Si eu am un baiat incadrat cu grad de handicap grav care a lucrat cateva luni si va rog sa-mi spuneti daca pot incepe demersuri pentru pensionare pa caz de boala ,sau exista doar cateva boli care se pot incadra aici
nu neaparat gradul de handicap? Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 23:31, 16 Iunie 2012
Primul caz se incadreaza aici:

H.G.257/2011

Art. 57
Pensia de invaliditate se acorda, indiferent de stagiul de cotizare realizat:
a) persoanelor care si-au pierdut total sau cel putin jumatate din capacitatea de munca din cauza accidentelor de munca si bolilor profesionale potrivit legii, neoplaziilor, schizofreniei si SIDA;

Al doilea caz:

Legea 263/2010

Art. 58
Persoanele care au realizat un stagiu de cotizare in conditii de handicap preexistent calitatii de asigurat beneficiaza de reducerea varstelor standard de pensionare prevazute in anexa nr. 5, in functie de gradul de handicap, dupa cum urmeaza:
a) cu 15 ani, in situatia asiguratilor cu handicap grav, daca au realizat, in conditiile handicapului preexistent calitatii de asigurat, cel putin o treime din stagiul complet de cotizare;


In cazul pensiei de invaliditate:



Drepturile de pensie de invaliditate se acorda daca sunt intrunite urmatoarele conditii: asiguratul sa fie incadrat intr-un grad de invaliditate de catre comisia de expertiza medicala asupra capacitatii de munca si sa fi realizat in sistemul public stagiul necesar de cotizare prevazut de lege in functie de varsta asiguratului la data emiterii deciziei medicale asupra capacitatii de munca.
In vederea acordarii drepturilor de pensie de invaliditate este necesara incardarea intr-un grad de invaliditate. Astfel, potrivit prevederilor art. 71 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului.
In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.

Sursa:
[ link extern ]

Daca spuneti ca a lucrat cateva luni,nu se incadreaza la nici un fel de pensie.Doar la indemnizatia de handicap.
Ultima modificare: Marți, 6 Martie 2012
Gabriela Pintea, Consilier juridic
Situatia mea este urmatoarea:
Copil incadrat cu grad handicap grav(HIV) fara asistent personal 23 ani a muncit aprox 7 luni.Poate beneficia de pensie de boala ? cf.HG257/2011 art.57,68,74 si daca da, ce demersuri trebuie sa fac?Multumesc!
O persoana incadrata in grad de handicap primeste o indemnizatie, nu o pensie. Aceasta indemnizatie poate fi cumulata cu pensia de invaliditate. Incadrarea in grad de invaliditate este de competenta exclusiva a medicului expert al asigurarilor sociale. Daca afectiunea baiatului dvs. este SIDA, nu este necesar sa fi realizat stagii de cotizare pentru a beneficia de pensie de invaliditate. Luati legatura cu medicul curant. Procedura, in mare, este prevazuta la art. 71 din Legea nr. 263/2010 precum si in HG nr. 257/2011.
Art. 71
(1) Evaluarea capacitatii de munca, in vederea stabilirii gradului de invaliditate, se face, la cerere, de catre medicul specializat in expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul CNPP, denumit in continuare medic expert al asigurarilor sociale, iar in cazul persoanelor prevazute la art. 6 alin. (1) pct. I lit. c), de catre comisiile de expertiza medicomilitara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(2) Pentru evaluarea capacitatii de munca, cererea si documentele medicale ale solicitantului se depun la cabinetul de expertiza medicala a capacitatii de munca din cadrul casei teritoriale de pensii competente, in functie de domiciliul solicitantului, sau, dupa caz, la comisiile de expertiza medico-militara de pe langa spitalele din sistemul de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala.
(3) In urma examinarii clinice si analizarii documentelor medicale, medicul expert al asigurarilor sociale completeaza raportul de expertiza medicala a capacitatii de munca si emite decizia medicala asupra capacitatii de munca.
.......................................................
Buna ziua
Va rog daca pot primi un raspuns la urmatoarea intrebare:
Daca baiatul va beneficia de indemnizatia conform HG 257/2011 mai poate lucra cu un contract de munca,daca starea sanatatii ii permite acest lucru?
Multumesc
:) De ce nu cititi cu atentie ce scriu? Copilul dvs. beneficiaza de o indemnizatie pentru ca este incadrat in grad de handicap si va primi o pensie atunci cand va fi incadrat in grad de invaliditate. Incadrarea in grad de invaliditate se face in temeiul Legii nr. 263/2010 si in temeiul HG nr. 257/2011. In baza deciziei medicale de incadrare in grad de invaliditate, casa de pensii va emite decizie de pensie de invaliditate.

Daca baiatul dvs. va fi incadrat in gradul I sau in gradul II de invaliditate, activitatea in temeiul unui contract de munca este exclusa. Invaliditatile de gradul I sau II presupun pierderea totala a capacitatii de munca. Daca, insa, baiatul va fi incadrat in gradul III de invaliditate, va putea lucra jumatate din timpul normal de lucru (4 ore/zi).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensionare persoana cu handicap accentuat geraldina galdean geraldina galdean Buna seara. Sunt nascuta in februarie 1978 ( am 37 ani), am 18,5 ani lucrati si am certificat de handicap pentru o malformatie congenitala renala grava. ... (vezi toată discuția)
Cum este posibil asa ceva !? nelamurit nelamurit Am fost pensionata de comisia medicala in 2011 la pensie de boala cu gradul III dar de la casa de sanatate mi-a fost respinsa pe motiv ca nu am 23 de ani ... (vezi toată discuția)
Pensie de invaliditate Pensionescu Pensionescu Buna ziua ! Va rog frumos sa ma lamuriti in legatura cu intocmirea dosarului de pensionare de invaliditate. Situatia este urmatoarea; Lucrez la o fabrica de ... (vezi toată discuția)