avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 223 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Zona de risc/inundabila?
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Zona de risc/inundabila?

Buna , as dori sa achizitionez un teren (de la un investitor), insa "din popor" se aude ca ar fi zona inundabila, cu panza freatica ridicata.
Ce inseamna panza ridicata- 3,6 m?
Sau exista o clasificare pe coduri?

Astept cu nerabdare raspuns, ca trebuie sa iau o decizie
Cel mai recent răspuns: BEJENARU PETRU , Expert judiciar 17:56, 21 Iulie 2012
Intrebarea asta nu cred ca are de-a face cu acest forum.Pentru un raspuns cred ca ar trebui sa vorbesti cu un specialist(exemplu topograf sau ceva de genul asta ).
In primul rand, trebuie specificat faptul ca, potrivit legii (Legea apelor nr.107/96), albiile minore ale apelor de suprafata cu o lungime mai mare de 5 km si o suprafata a bazinului hidrografic mai mare de 10 kmp, apartin domeniului public. Prin albie minora intelegem suprafata de teren ocupata permanent sau temporar de apa care asigura curgerea nestingherita din mal in mal a apelor la niveluri obisnuite.

Albia majora este portiunea de teren din valea naturala a unui curs de apa, peste care se revarsa apele mari la iesirea lor din albia minora.

Potrivit legii, in zona cursurilor de apa pot fi amplasate numai anumite tipuri de lucrari, respectiv constructii si instalatii care asigura gospodarirea complexa a apelor, baraje si derivatii, lucrari de folosire a apelor pentru alimentari cu apa potabila, industriala si pentru irigatii, centrale hidroelectrice, amenajari turistice si de agrement, constructii de aparare contra inundatiilor, lucrari de canalizare si evacuare a apelor uzate, statii si instalatii de prelucrare a calitatii apelor uzate, traversari de albii cu lucrari de arta, conducte, linii electrice, amenajari si instalatii de extractie a agregatelor minerale din albii sau maluri, lucrari de prospectiuni de explorare/exploatare prin foraje, instalatii si aparatura pentru masuratori hidrometrice.

Este interzisa amplasarea in zona inundabila a albiei majore a obiectivelor social economice si, in special, a locuintelor.

Prin legislatia specifica domeniului de gospodarire a apelor (Legea 107/1996 cu modificarile si completarile ulterioare) sunt definite zonele de influenta a cursurilor de apa si a apelor statatoare si restrictiile ce se impun cu privire la constructiile ce se amplaseaza in interiorul acestora (albia minora, albia majora, zone de protectie caracteristice).

Amplasarea acestor obiective se poate aviza de catre Apele Romane in cazuri speciale, numai cu acordul riveranilor si dupa realizarea anticipata a lucrarilor si masurilor pentru evitarea pericolului de inundare si asigurare a curgerii apelor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Distanta legala manitiu mircea manitiu mircea care este distanta legala detinuta de apele romane pe marginea unui riu ? (vezi toată discuția)
Concesionarea unui teren Codrinel Codrinel Îmi doresc sa concesionez sau sa iau in folosință un teren pe malul muresului in Arad, este o zona inundabila. As dori sa stiu ce sanse sunt sa il iau si la ... (vezi toată discuția)
Eroziune maluri parau (domeniu public) klaudya1974 klaudya1974 Buna ziua! Revin cu o intrebare: Un teren agricol aflat in proprietatea unei persoane fizice se invecineaza cu un parau ce apartine domeniului public (paraul ... (vezi toată discuția)