avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 160 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... important..pentru mine cel putin.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

important..pentru mine cel putin.

Buna ziua.

Detin jumatate dintr-un apartament dupa ce s-a facut succesiunea dupa mama iar tatal meu detine cealalta jumatate. Tatal doreste sa imi cedeze mie jumatatea de apartament - dar in acelasi timp isi doreste ca eu sa renunt la drepturile de mostenire pentru un alt imobil pe care il detine (in favoarea a doua surori dintr-o alta casatorie si care sunt minore - banuiesc ca aici probabil tot o cota de 1/2 se imparte intre surori, jumatate fiind a sotiei).
Pe scurt, vrem sa ne impartim apartamentele - care se si afla in orase diferite : astfel ca in cazul disparitiei tatalui, eu sa raman cu apartamentul in totalitate pe numele meu in orasul in care locuiesc..surorile din a doua casatorie sa ramana impreuna cu mama in apartamentul pe care sa il detina in totalitate si ele acolo unde stau.
Intrebarea mea este : Cum considerati ca ar fi mai bine sa procedez in aceasta situatie ? Exista un singur act care sa faca asta - doua operatiuni intr-una cum ar fi ?
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 14:56, 23 Iulie 2012
eu recomand sa mergeti la notar si sa rezolvati acolo tot prin acte intre vii (vanzare-cumparare / donatie / cesiune drepturi etc.)
multumesc pentru raspunsul prompt.


din cate am inteles, contractul de vanzare-cumparare nu mai poate fi atacat - este mai eficient decat donatia, motiv pentru care as opta pentru acesta, desi mai costisitor. se poate face insa un contract de vanzare-cumparare cu clauza pentru cesiunea de drepturi..sau trebuie facuta o cesiune de drepturi separata ?..m-ar interesa mai mult anvergura acestor operatiuni - cum s-ar desfasura in mare si cat ar putea dura finalizarea acestor acte..pentru ca va trebui sa ma impart intre doua orase un timp deoarece tatal nu e mobil.
1.nu puteti renunta la o mostenire nedeschisa. Succesiunile se deschid prin moarte!
2. Nu se poate printr un singur act.
3. Se poate dona ambele cote parti ideale de1/2 din cele doua imobile scutindu le de raport si mention and in fiecare dintre ele ca ceilalti copii au fost si ei la randul lor gratificati cu alt bun care se apropie ca valoare de bunul donat.
interesant ce imi spuneti la punctul 3. o astfel de procedura mai poate fi atacata in vreun fel de vreo parte ? multumesc.
Aveti vreun drept asupra 1/2 din casa la care tatal vreti sa renuntati? Daca este vorba despre renuntarea la drepturile succesorale pe care le-ati avea dupa decesul tatalui, va pot spune inca de pe acum ca nu se poate. Pactele asupra unor mosteniri nedeschise sunt interzise si de drept nule.

Alte discuții în legătură

Declaratie de renuntare la drept GAGIU1982 GAGIU1982 Buna ziua, Ma intereseaza daca fratele meu poate da vreo declaratie la notar sau avocat in care sa renunte la averea din partea parintilor ce ii va reveni ... (vezi toată discuția)
Succesiune mostenire si vanzare drepturi succesorale mototolea mototolea buna ziua ma numesc ionela,si am nevoie de ajutorul dumneavoastra! Suntem 3 surori,de curand unul din parintii nostri (tatal)a decedat.inainte de deces ... (vezi toată discuția)
Cumparare casa de la parinti iulyt iulyt Se poate cumpara apartamentul detinut de mama mea, in care eu si nevasta suntem luati in spatiu? Trebuie facuta dezbaterea mostenirii inainte sau care este ... (vezi toată discuția)