avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 764 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Achiziţii publice Oferta inacceptabila, mai trebuie evaluata pe tehnic ...
Discuție deschisă în Achiziţii publice

Oferta inacceptabila, mai trebuie evaluata pe tehnic si financiar

Am in derulare o procedura de achizitie publica, iar 2 firme din 4 participante, nu indeplinesc in mod evident cerintele minime de calificare (deci sunt inacceptabile).
In aceasta situatie sunt obligat sa mai evaluez pe tehnic si financiar cele 2 oferte declarate inacceptabile ?
Cel mai recent răspuns: iuly7 , utilizator 10:10, 7 August 2012
Din lege rezulta ca prima etapa o reprezinta etapa calificarii si abia apoi etapa evaluarii tehnice. Este evident ca ofertele care nu indeplinesc criteriile de calificare vor fi respinse astfel incat evaluarea tehnica s-ar face degeaba. Aceasta concluzie se desprinde si din etapele desfasurarii procedurilor de licitatie restransa si negociere cu publicare. In practica, comisiile de evaluare prefera sa evalueze ofertele si din pct de vedere tehnic si astfel sa informeze ofertantii cu privire la toate elementele necorespunzatoare identificate in ofertele lor pt. a evita depunerea vreunei contestatii. Cu cat sunt mai multe motive de respingere cu atat scade si posibilitatea formularii unei contestatii.
In concluzie, dvs. puteti sa va opriti la prima etapa intrucat legea nu va obliga sa procedati si la evaluarea tehnica.
Multumesc, pentru raspuns.
Ma puteti directiona spre un articol de lege care sa prevada cele scrise mai sus?
Cand am spus ca rezulta o asemenea situatie am privit legea in ansamblul ei. articole explicite se gasesc la cap. privind licitatia restransa si negocierea cu publicarea unui anunt. la concluzia asta am ajuns eu, gandidndu-ma si la faptul ca prin criteriile de calificare se stabileste in ce masura un operator economic este capabil din punct de vedere al capacitatii organizatorice/tehnice/financiare sa duca la bun sfarsit un contract, or neindeplinind criteriile de calificare oferta sa tehnica nu ar putea intra in competitie cu celelalte. Concurenta pe care o promoveaza oug 34 se refera la ofertele tehnice/financiare si nu la capacitatea tehnica/economica a operatorilor.
in concluzie, un art. explicit in sensul acesta nu cred ca exista.
Din punctul meu de vedere, avand in vedere scopul OUG 34 /2006 ,,garantarea tratamentului egal si nediscriminarea operatorilor economici", precum si principiul tratamentului egal, consider ca toate ofertele depuse trebuie analizate din pdv al documentelor de calificare, al propunerii tehnice si al propunerii financiare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Licitatie (urgent!!) jacqueline_k jacqueline_k Buna ziua! Va rog mult sa ma ajutati sa raspund la o serie de intrebari: 1. Ce inseamna \"achizitor\" si ce inseamna \"autoritate contractanta\"? Care este ... (vezi toată discuția)
Criteriu evaluare lipsa ibitza78 ibitza78 Pentru o procedura s-a stabilit criteriu de atribuire \"oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic\", fiind compus din 3 factori de evaluare. La ... (vezi toată discuția)
Dezbatere pe marginea ord 34-privind licitatiile publice lerua lerua Pe parcursul derularii licitatiilor publice se constata tot mai des urmatoarele proceduri ale comisiilor de licitatie sau ale autoritatilor publice lasand ... (vezi toată discuția)