avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 492 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

succesiune

Suntem trei frati,dintre care doi contribuim la sustinerea financiara a mamei,dupa decesul acesteia masa succesorala se imparte in mod egal,fara sa se tina seama de contributia fiecaruia dintre copii?Daca da,putem face un act notarial doi dintre frati prin care sa mentionam aportul financiar adus la sustinerea mamei,astfel incat partea din mostenire a celui de al treiulea frate sa fie diminuata cu suma respectiva.Mentionam ca suma este considerabila,se intinde pe o perioada lunga de timp.
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 22:50, 8 August 2012
De ce nu dispune mama, in contextul in care poate ? Un testament, sau donatie , Puteti sa faceti orice intelegere prin care sa aratati contributia fiecaruia, dar la succesiune trebuie ca si fratele care nu participa sa fie de acord. Este vorba de activul si pasivul dezbaterii succesorale. Posibil sa ajungeti in instanta iar acolo puteti proba cu documente justificative sumele intrebuintate pentru ingrijirea mamei.
In cazul in care fratele care nu participa financiar nu are discernamand fiind bolnav ,copiii lui pot participa la succesiune in locul lui?
Atata timp cat parintele traieste copilul nu poate participa la mostenire in locul lui. In cazuri speciale cum este cel al fratelui se va tine cont de faptul ca nu putea dispune de acordarea unui sprijin parintelui sau, fiind el insusi in dificultate. Deci, din punctul meu de vedere, trebuie sa tineti cont si de situatia de fapt atunci cand doriti micsorarea cotei parti a fratelui.
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa continuati discutia aici daca mai aveti intrebari /nelamuriri legate de acest subiect si sa nu mai deshideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct. 3.3 din Regulament)
Multumesc pentru intelegere.
arvat_t a scris:

Buna ziua,soacra mea are trei copii.Unul dintre copii este amnezic,fiind pensionar, ,locuieste cu unul din copii sai,respectiv nepot al soacrei mele.Financiar soacra este in intretinerea exclusiva a doi din cei trei copii.Nepotul soacrei nu este de acord sa contribuie financiar la intretinerea bunicii sale,chiar daca acest lucru se efectua din sursa de venit a parintelui sau,amnezic dealtfel.Copiii in intretinerea carora se afla batrana,pot da o declaratie notariala in acest sens,ca apoi dupa decesul acesteia sa poata sa-si recupereze investitia in urma dezbaterii succesorale?

Alex_Munteanu a scris:

Nu ar putea să isi recupereze „investitia”. Este obligatia copiilor de as ingriji parintele iar cel de-l treilea copil e clar că nu are capacitatea de a participa financiar, fiind si el in nevoie.


Ultima modificare: Miercuri, 8 August 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mama mea este umilita de catre fratele meu ientiu19 ientiu19 Buna seara, Mama mea locuieste cu fratele meu. Acesta pe langa ca este intretinut de mama noastra (care este pensionara), face scandaluri peste scandaluri. O ... (vezi toată discuția)
Buna seara! unul dintre părinți a decedat, în viata este celalalt ... sarbe sarbe Buna seara! Unul dintre părinți a decedat, în viata este celalalt parinte și 4 copii. Unul dintre copii a decedat înaintea părintelui. La succesiune vor ... (vezi toată discuția)
Impartire casa parinteasca crin28 crin28 Situatie: In casa parinteasca s-au nascut frate si sora. Fratele intretine mama, iar sora, in prezent, e plecata in strainatate (de 5 ani). Casa a fost pe ... (vezi toată discuția)