avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 542 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Termen dezbatere succesiune fara taxe suplimentare
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Termen dezbatere succesiune fara taxe suplimentare

Buna ziua,

Va rog sa-mi spuneti daca neinceperea dezbaterii succesiunii dupa moartea tatalui in maxim 6 luni are drept consecinta plata unor taxe suplimentare. In caz afirmativ, va rog sa-mi spuneti cam care ar fi valoarea acestora si unde se platesc.


Succesiunea se poate face numai la un notar din zona unde domicilia tatal meu sau la orice notar din alta localitate din tara?

Multumesc mult!
Cel mai recent răspuns: Alexandru Munteanu , Avocat 08:06, 7 August 2012
Nu se plateste impozit pe succesiune daca se dezbate in termen de maxim 6 luni.(acesta intervine in cazul unui termen de mai mult de 1 an ) Nu pot sa va comunic taxe, deoarece nu cunosc ce cuprinde masa succesorala, ce bunuri si in cazul bunurilor imobile, locatia. Ele se rapporteaza la grila notariala. Notarul la care se poate solicita dezbaterea succesorala este cel din localitatea unde a avut ultimul domiciliu defunctul.
În cazul în care nu dezbateți succesiunea în termen de 2 ANI (doi ani) de a deces, statul vă aplică un impozit penalizator de 1% din valoarea masei succesorale. Această taxă se plăteste si ea tot la notar.
În termen de 1 an de la deces (6 luni, daca a decedat inainte de 1 oct. 2011) aveti un termen de optiune succesorala, în care succesibilii trebuie să accepte sau să refuze mostenire.

Dezbaterea succesiunii se realizeaza la un birou notarial din localitatea unde defunctul a avut ultimul domiciliul.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune vasile 65 vasile 65 doresc sa stiu care este termenul maxim sa faci succesiunea (vezi toată discuția)
In cat timp se poate face mostenirea fara a se plati impozite alexandru23 alexandru23 1) In cat timp de la deces se poate face mostenirea fara se plati impozitele? 2) Daca suntem intelesi unde este mai ieftin la notar sau la tribunal? 3) Ce ... (vezi toată discuția)
Succesiunea Nita Lacramioara Nita Lacramioara Ce reprezintă termenul dat de la decesul defunctului, până la dezbaterea succesiunii? In articolul publicat pe siteul Dvs, specifică doar termenul de 2 ani ... (vezi toată discuția)