avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 249 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Este aceasta o clauza de neconcurenta sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Este aceasta o clauza de neconcurenta sau nu?

Buna ziua,
In contractul de munca propus de angajator figureaza la rubrica "alte clauze" urmatorul paragraf.

"Angajatul se obligă să nu desfasoare activitati de prestări de servicii sau angajament de muncă pentru o altă societate comercială care să aibă ca obiect realizarea de programe, pe toata perioada de desfasurare a prezentului contract."

Angajatorul sustine ca aceasta nu este o clauza de neconcurenta.

Contractul are durata determinata sis e precizeaza in mod explicit durata perioadei de proba c fiind 0 (zero) zile.

Paragraful respectiv este o clauza de neconcurenta sau nu? Mi s-a spus ca as avea dreptul sa-mi creez o firma in acelasi sector de activitate, dar ca pentru alte firme nu pot presta activitatile mentionate. Faptul ca se precizeaza "activitati de prestări de servicii sau angajament de muncă pentru o altă societate comercială care să aibă ca obiect realizarea de programe" inseamna ca nu se respecta aliniatul 2 al art. 21 din codul muncii?
(Art 21 "(2) Clauza de neconcurentã îsi produce efectele numai dacã în cuprinsul contractului individual de muncã sunt prevãzute în mod concret activitãtile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.")
Va multumesc pentru raspuns.
Mirela G.
Cel mai recent răspuns: gabdyd , utilizator 13:11, 5 Februarie 2005
Parerea mea este ca e o cauza de neconcurenta.
Intreaba-i de indemnizatie...

iata prevederile din codul muncii:
ART. 21
(1) Clauza de neconcurenţă îl obligă pe salariat să nu presteze, în interesul propriu sau al unui terţ, o activitate care se află în concurenţă cu cea prestată la angajatorul său ori să nu presteze o activitate în favoarea unui terţ care se află în relaţii de concurenţă cu angajatorul său şi îl obligă pe angajator să îi plătească salariatului o indemnizaţie lunară.
(2) Clauza de neconcurenţă îşi produce efectele numai dacă în cuprinsul contractului individual de muncă sunt prevăzute în mod concret activităţile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.
(3) Indemnizaţia datorată salariatului se negociază şi este de cel puţin 25% din salariu. Indemnizaţia trebuie plătită întocmai şi la timp.

sau poti s-o lasi asa, oricum nu-ti vor opune acesta clauza atata timp cat nu-ti vor plati indemnizatia...


>Buna ziua,
>In contractul de munca propus de angajator figureaza la rubrica "alte clauze" urmatorul paragraf.
>
>"Angajatul se obligă să nu desfasoare activitati de prestări de servicii sau angajament de muncă pentru o altă societate comercială care să aibă ca obiect realizarea de programe, pe toata perioada de desfasurare a prezentului contract."
>
>Angajatorul sustine ca aceasta nu este o clauza de neconcurenta.
>
>Contractul are durata determinata sis e precizeaza in mod explicit durata perioadei de proba c fiind 0 (zero) zile.
>
>Paragraful respectiv este o clauza de neconcurenta sau nu? Mi s-a spus ca as avea dreptul sa-mi creez o firma in acelasi sector de activitate, dar ca pentru alte firme nu pot presta activitatile mentionate. Faptul ca se precizeaza "activitati de prestări de servicii sau angajament de muncă pentru o altă societate comercială care să aibă ca obiect realizarea de programe" inseamna ca nu se respecta aliniatul 2 al art. 21 din codul muncii?
>(Art 21 "(2) Clauza de neconcurentã îsi produce efectele numai dacã în cuprinsul contractului individual de muncã sunt prevãzute în mod concret activitãtile ce sunt interzise salariatului pe durata contractului.")
>Va multumesc pentru raspuns.
>Mirela G.
Este numai daca este platita. In rest e apa de ploaie.
Este o clauza de neconcurenta si trebuie platita cu sporul de 25%.
Nu este chiar apa de ploaie pentru ca obligatia de nenconcurenta se subantelege in toate contractele de munca si nu ai voie sa desfasori activitati concurentiale care sa-i prejudicieze atata timp cat esti angajat la ei (de exemplu sa le furi clientii) chiar daca nu ai semnat o clauza de neconcurenta.
In felul in care este redactata nu mi se pare suficient de specifica: prestari servicii in ce domeniu??? si poate fi considerata chiar neconstitutionala pentru ca iti erstrange oarecum dreptul la munca. Asa ca nu esti obligata sa o respecti daca nu esti platita si nu ii prejudiciezi prin aceasta nerespectare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Clauza de neconcurenta psilviu psilviu Buna ziua, In contractul individual de munca pe o perioada determinata de 3 luni este stipulata o clauza de neconcurenta formulata astfel: \\"Prin clauza ... (vezi toată discuția)
Contract de prestari servicii cu clauza de neconcurenta?? suciu_diana suciu_diana Buna seara, stiti sa existe clauze/contracte de neconcurenta?? adiacente unui contract de prestari servicii PFA? este formulata ca si o clauza de ... (vezi toată discuția)
Clauza de neconcurenta - fidelitate mihaela1983 mihaela1983 BUNA ZIUA, Va rog sa ma ajutati, in urmatoarea problema. In anul 2007, am infintat o societate al carei obiect principal de activitate este - Prestarea de ... (vezi toată discuția)