avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Informatii pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Informatii pensionare

Buna ziua,
..asi dori sa aflu unele informatii privind iesirea la pensie in urmatoarele conditii:
am varsta de 55 de ani,am lucrat 33 de ani in grupa a-2-a in Romania,actualmente ma aflu in Spania,tara in care lucrez de 3 ani si 6 luni cu contract de munca.
Intrebarile mele sunt:cand pot iei la pensie?
-ma pot pensiona inainte de varsta legala avand in vedere vechimea ce o am ?
-daca raspunsul este DA,atunci voi beneficia de pensie intreaga?
-vechimea din tara se adauga la vechimea din Spania,sau voi beneficia de pensie comunitara?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 02:53, 29 August 2012
Precizati luna si anul nasterii.
1 ianuarie 1958,multumesc
Varsta standard de pensionare: 65 de ani
Stagiul complet de cotizare: 35 de ani

Stagiul realizat de dvs.= 33 de ani + stagiul suplimentar pt. grupa 8 ani si 3 luni = 41 de ani si 3 luni
Reducere pentru grupa a II-a de munca: 7 ani si 6 luni, cu conditia realizarii stagiului complet de 35 de ani (realizata de dvs.)
Deci, aveti dreptul la pensie limita de varsta la 57 de ani si 6 luni, adica in iulie 2015.
Pensia anticipata si pensia anticipata partiala se acorda cu cel mult 5 ani mai devreme de varsta standard de pensionare, deci nu intra in discutie.


Referitor la faptul ca ati lucrat si in Spania, va dau un citat de pe site-ul cnpas.org, unde mai puteti gasi si alte informatii:

"In cazul persoanelor care au lucrat in mai multe state membre ale Uniunii Europene, drepturile de pensie se acorda cu respectarea prevederilor regulamentelor comunitare la care ne-am referit si ale legislatiilor nationale in vigoare in materie de pensii, persoanele interesate putand solicita obtinerea drepturilor de pensie potrivit legislatiilor in vigoare ale statelor membre in care au desfasurat activitati profesionale.Drepturile de pensie se acorda potrivit principiului pro rata temporis, proportional cu perioadele de asigurare realizate in fiecare stat. Fiecare stat va acorda cate o pensie potrivit perioadelor de asigurare realizate potrivit propriei legislatii.
Astfel, daca o persoana a lucrat atat in Romania cat si in Spania, va beneficia de drepturi de pensie acordate de ambele state, calculate proportional cu perioadele de asigurare sociala realizate in cele doua sisteme de pensii, cu respectarea prevederilor legislatiilor in materie din aceste doua tari.
Cererea dvs. de pensionare va putea fi depusa la institutia de asigurari sociale de la locul de domiciliu, care va face toate demersurile catre institutia competenta din celalalt stat membru.
Dupa ce institutiile competente ale celor doua state membre isi comunica, prin intermediul formularelor de legatura, toate informatiile necesare, acestea vor emite decizii proprii privind admiterea sau respingerea cererii de pensionare, decizii pe care le vor comunica persoanei interesate si/sau celorlalte institutii competente.
Drepturile de pensie cuvenite urmeaza a fi primite pe teritoriul statului de domiciliu."

va multumesc din suflet,va doresc o zi minunata!
Problema care se pune:

Grupele superioare de munca au fost pana la 01/04/2001

01/04/2001-01/01/1958=43 de ani si 3 luni

43 de ani si 3 luni - 33 ani de grupa = 10 ani si 3 luni avea la angajare.

Alte discuții în legătură

Leg.215/2019 mihialescu mioara mihialescu mioara Buna ziua! In legatura cu noile modificari as dori niste clarificari asupra modului de aplicare. Suntem o societate de cale ferata, care in baza ord.125/1990 ... (vezi toată discuția)
Varsta pensionare barbati florenta_ecaterina florenta_ecaterina Buna ziua, am mare nevoie de ajutor pe tema stabilirii dreptului de pensionare pentru barbati - incerc sa il ajut pe tata \"sa intre in randul ... (vezi toată discuția)
Termen depunere dosar pensie Luca425 Luca425 Buna ziua Sunt barbat,nascut la data de 1 ianuarie 1958,vechime 31 ani,8 luni si 21 de zile in grupa a 2-a,plus 5 ani in Spania. Va rog sa-mi spuneti cand am ... (vezi toată discuția)