avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 565 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... concediu medical
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

concediu medical

Buna ziua
Am urmatoarea problema in legatura cu o salariata care se afla in concediu de crestere copil pana la 2 ani care este insarcinata cu cel de al doilea copil. Contractul de munca este suspendat ea trebuind sa isi reinceapa activitatea in februarie 2013 dar va naste cel de-al doilea copil in noiembrie 2012.
Intrebarea este daca ea trebuie sa isi ia cele 42 zile de CM obligatorii , si daca in Revisal se oprereaza incetarea suspendarii si se face o alta suspendare de contract aferenta noi perioade sau se prelungeste pana la data nasterii celui de al doilea copil?
Va multumesc .
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 09:58, 6 Septembrie 2012
cele 42 zile dupa nasterea copilului sunt obligatorii.cat depsre revisal cred ca trebuie prelungita perioada cu mentiune la obs
NU trebuie sa aiba cele 42 de zile de concediu de maternitate cand se suprapun drepturile de crestere copil se aplica prevederile art 8 din normele de aplicare a OUG 111 DIN 2010
Art. 8
(1) In cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului sau, dupa caz, a stimulentului de insertie, pana la implinirea de catre copil a varstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanta de urgenta.
Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a varstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
(;;;;
;;;;;;
La sfarsitul primei suspendari faceti decizie de incetare a acesteia si cu aceiasi data la o noua solicitare de crestere copil faceti iarasi suspendarea CIM pentru perioada solicitata de salariata
1. Deoarece al doilea copil se naste inainte de a se termina CCC1 nu mai beneficiaza de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) ci in ziua urmatoare aceleia in care va implini primul copil 2 ani va intra in CCC2.

2. - Cand se naste al doilea copil face o cerere catre angajator prin care solicita prelungirea suspendarii CIM pentru a intra in CCC2, pana la varsta de 1 an sau 2 ani (depinde pentru ce varianta opteaza).
- Ataseaza la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.
- Angajatorul emite decizia de prelungire a CIM (inregistrarea in Revisal se face prin modificarea datei de expirare a suspendarii CIM).

3. Cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil salariata merge la Primarie (unde a depus actele pentru CCC1) si completeaza cererea pemntru CCC2 (nu mai are nevoie de alte acte).

4. Indemnizatia pentru CCC2 este egala cu cea pentru CCC1 dar:
- nu mai mare de 3400 lei, daca opteaza pentru CCC2 pana la 1 an;
- nu mai mare de 1200 lei, daca opteaza pentru CCC2 pana la 2 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie crestere al doilea copil vasile12 vasile12 Buna ziua, Beneficiez de concediu crestere copil pe o perioada de 2 ani. Urmeaza sa nasc al doilea copil inainte de terminarea celor doi ani. Cum se ... (vezi toată discuția)
Continuare ccc Elena Caldararu Elena Caldararu Buna ziua!as vrea sa stiu daca se poate intra in concediu crestere copil din concediu crestere copil!va multumesc! (vezi toată discuția)
Concediu crestere al doilea copil andreea20ro andreea20ro buna ziua, sunt in concediu crestere copil pana in luna septembrie anul acesta dar sunt insarcinata si in iulie o sa nasc al doilea copil.care sunt procedurile ... (vezi toată discuția)