avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 753 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Calcul indemnizatie crestere al doilea copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Calcul indemnizatie crestere al doilea copil

Buna ziua,
Beneficiez de concediu crestere copil pe o perioada de 2 ani. Urmeaza sa nasc al doilea copil inainte de terminarea celor doi ani. Cum se calculeaza indemnizatia in continuare, daca eu solicit tot pentru 2 ani. Precizez ca in momentul de fata primesc 1200 lei.
Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:04, 15 Mai 2014
Potrivit Ordinului MMFPS 1474/2011
- Situatie:
In situatia in care este nascut un copil inainte ca pentru copilul anterior sa se fi terminat concediul pentru cresterea copilului este obligatorie efectuarea concediului de lauzie de minimum 42 de zile?

- Solutie:
Potrivit prevederilor art. 9 alin. 4 din OUG nr. 111/2010, durata de acordare a concediului se prelungeste corespunzator in cazul suprapunerii a doua sau trei situatii de natura a genera acest drept. Art. 8 din Normele metodologice aprobate prin Hotarârea Guvernului nr. 52/2011 reglementeaza faptul ca in cazul in care persoana indreptatita, beneficiara a concediului si a indemnizatiei lunare pentru cresterea copilului, naste in aceasta perioada unul sau mai multi copii ori se produce o noua situatie dintre cele prevazute la art. 8 alin. 2 din OUG nr. 111/2010, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupa caz, a dreptului la stimulentul de insertie, acordat pentru copilul anterior, opteaza, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevazute la art. 2 alin. 1, respectiv art. 7 din OUG nr. 111/2010. Pentru continuitatea acordarii drepturilor, cererea trebuie sa fie depusa cu 60 de zile inaintea implinirii de catre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, in cazul copilului cu handicap, sau in termen de maximum 30 de zile de la aceasta data. In cazul in care se depaseste acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii. Prin urmare, nu este obligatorie efectuarea concediului de maternitate, legea stabilind de drept prelungirea corespunzatoare a concediului pentru cresterea copilului.

Asadar, se va beneficia de aceeasi indemnizatie acordata pentru primul concediu.
1. - Deoarece al doilea copil se va naste inainte de a se termina CCC1 atunci veti trece direct din CCC1 in CCC2 imediat ce se termina CCC1.
- Pe perioada de suprapunere veti primi, pe langa indemnizatia pentru CCC1, inca 600 lei, pana veti intra in CCC2 cand veti primi aceeasi indemnizatia ca aceea pentru CCC1.
- Pentru aceasta mergeti la Primarie cu o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si solicitati cei 600 lei.

2. - Inainte cu vreo 10 zile de a se termina CCC1 faceti o cerere catre angajator prin care solicitati prelungirea suspendarii contractului individual de munca (CIM) pentru a intra in CCC2.
- Atasati la cerere si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil.

3. -Dupa aceea mergeti la Primarie cu o copie dupa decizia de prelungire a suspendarii CIM si o copie dupa certificatul de nastere a celui de al doilea copil si completati cererea pentru indemnizatia pentru CCC2.
- Nu mai aveti nevoie de alte acte deoarece ele se gasesc in dosarul depus pentru indemnizatia pentru CCC1.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ccc pentru al doilea copil corladi corladi Buna ziua, sunt in ccc 2 ani cu primul copil, acum sunt insarcinata cu al doilea, cand il voi naste, primul copil va avea varsta de 1 an 6 luni, daca deja stau ... (vezi toată discuția)
Ccc pentru al doilea copil simonaelena_2008 simonaelena_2008 Buna seara! Am urmatoarea problema :sunt in concediu crestere copil pana pe data de 22.10.2012. In luna august am nascut cel de-al doilea copil.Intrebarea mea ... (vezi toată discuția)
Prelungire indemnizatie crestere copil pt a doua nastere versiggia versiggia Buna ziua, as dori ,daca este posibil, sa fiu ajutat cu un raspuns referitor la prelungirea concediului de crestere copil. Sotia mea a nascut primul ... (vezi toată discuția)