avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... legea societatilor comerciale vs Codul Muncii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

legea societatilor comerciale vs Codul Muncii

avand in vedere dispozitiile contradictorii ale art. 1371 alin. (3) Legea Nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata cu modificarile si completarile ulterioare si art. V din OUG Nr. 82/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile comerciale şi a altor acte normative incidente precum si modul diferit de interpretare a dispozitiilor referitoare la suspendarea sau incetarea contractelor individuale de munca pe perioada exercitarii mandatului de catre directori in cazul societatilor comerciale pe actiuni,
va rugam
sa ne comunicati punctul de vedere al institutiei dvs. referitor la solutia practica ce se imune in cazul contractelor individuale de munca ale directorilor care au incheiat si contract de mandat cu societatea, in speta ,daca aceste contracte de munca se supenda de drept, sau inceteaza de drept.

Totodata, urmare a unor pareri exprimate in doctrina juridica s-a acreditat ideea ca legiuitorul ar permite administratorului sa incheie cu societatea comerciala pe actiuni un contract individual de munca avand ca obiect orice alte prestatii cu exceptia celor ce deriva din functia de administator, motiv pentru care va solicitam sa ne precizati daca art 1371 alin (3) din Legea Nr. 31/1990 este de aplicabilitate generala in sensul ca interzice incheierea unui contract individual de munca intre administrator si societate indiferent si independent de faptul ca obiectul acestui contract de munca consta in cu totul alte prestatii decat cele specifice functiei de administrator, daca angajarea persoanei care exercita functia de administrator se poate face pe alta functie (contabil, consilier juridic, etc.) decat cea de administrator.

Prin analogie, pentru identitate de ratiune va rugam sa ne comunicati daca directorii unei societati pe actiuni care au incheiate contracte de mandat cu o societate pe actiuni, pot incheia cu aceeasi societate contracte individuale de munca, si daca acestea au fost incheiate anterior incheierii contractelor de mandat, ce se intampla cu aceste contracte de munca, inceteaza la data semnarii contractului sau se supenda pana la expirarea contractului de mandat.

Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:00, 7 Septembrie 2012
ce doriti sa stiti?

contractul de mandat inceteaza la semnarea celui de munca si invers. nu pot functiona impreuna.
Legea este clara in aceasta privinta , pe durata îndeplinirii mandatului, administratorii nu pot încheia cu societatea un contract de muncă. În cazul în care administratorii au fost desemnaţi dintre salariaţii societăţii, contractul individual de muncă este suspendat pe perioada mandatului.

Asadar , legea interzice in totalitate incheierea unui c.i.m. de catre un administratorului unei S.A. ... nu exista nicio exceptie de la textul de lege prin care sa se permita incheierea unui un contract individual de munca avand ca obiect orice alte prestatii cu exceptia celor ce deriva din functia de administator.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea soc comerciale vs cim Rana Rana avand in vedere dispozitiile contradictorii ale art. 1371 alin. (3) Legea Nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata cu modificarile si ... (vezi toată discuția)
Lg soc comerciale vs codul muncii Rana Rana avand in vedere dispozitiile contradictorii ale art. 1371 alin. (3) Legea Nr. 31/1990 privind societatile comerciale, republicata cu modificarile si ... (vezi toată discuția)
Incetare contract idividual de munca magyari magyari Am o problema, mai bine zis o dilema si nu am reusit sa gasesc deocamdata o solutie clara. Este vorba de o societate pe actiuni, mai exact o institutie ... (vezi toată discuția)