avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 708 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale problema cu o scrisoare de garantie bancara
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

problema cu o scrisoare de garantie bancara

Va rog sa-mi dati un sfat!
Reprezint o societate si am semnat un contract de vanzare cumparare de produse de constructie cu o firma din Spania. Acestia, pentru garantarea contractului, mi-au solicitat obtinerea unei scrisori de garantie bancara, in favoarea lor. Am obtinut-o, si s-a emis de catre banca CArpatica aceasta scrisoare de garantie bancara.
Mi-au livrat produsele in valoarea scrisorii, dar avem discutii in ceea ce priveste calitatea lor, si multe altele. I-am notificat si le-am comunicat neplacerile mele, solicitandu-le sa nu ceara executarea scrisorii de garantie. Am comunicat toate acestea si bancii care a acordat scrisoarea.
Cu toate astea m-au notificat cei de la banca, de faptul ca s-a cerut executarea scrisorii si mi-au cerut punctul de vedere.
Desigur ca nu sunt de acord sa se execute scrisoarea si sa platesc marfa ce nu corespunde calitativ, mi-au fost trimise alte produse ce nu le-am comandat, in alte cantitati, etc.
Ce pot sa fac sa "blochez aceasta scrisoare de garantie bancara"?
Azi trebuie sa dau raspunsul celor de la banca.
Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ariam , utilizator 12:21, 23 Ianuarie 2009
In mod normal banca va trebui sa plateasca banii..beneficiarului scrisorii...Punctul dvs. de vedere..e mai mult sau mai putin pentru ..a lua la cunostinta ce se intampla...DAca banca se opune la executare..o sa aiba ea probleme.
Cititi insa contractul. Ce clauze sunt acolo?ati platit un avans?era plata in rate?va trebui sa actionati intr-un fel.scrisoarea de garantie...era doar o garantie in caz de neplata...sau in ce situatie se putea executa..intr-un anumit termen?

deja sunt prea multe intrebari!cred ca aveti nevoie de avocat.Daca exista scrisoare de garantie, inseamna ca aveti acesti bani blocati intr-un cont la dispozitia beneficiarului..chiar daca aveti obiectiuni cu privire la marfa livrata..scrisoarea a fost semnata ..si , de principiu, banca trebuie sa-i dea curs...

av. Ileana Schwarz

stiu ca nu v-am ajutat prea mult dar incercati sa recititi contractul si poate ca trebuie sa va ganditi serios la rezilierea/rezolutiunea contractului! vedeti ce clauze aveti in caz de neexecutare, sau executare partiala...etc
Daca in scrisoarea de garantie bancara nu au fost mentionate anumite conditii ce trebuiau indeplinite de societatea din Spania, conditii pe care aceasta societatea sa nu le fi indelinit atunci banca nu poate refuza executarea scrisorii de garantie.
Sfatul meu este ca pe viitor sa solicitati emiterea scrisorii de garantie intr-o forma care sa va acopere pentru astfel de situatii.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taxa bancara a scrisorii de garantie hollyc hollyc buna ziua in calitate de presedinte al comitetuli executiv al asociatiei de propietari am incheiat un contract de administrare cu o firma de profil in urma ... (vezi toată discuția)
Executare scrisoare de garantie bancara giocont giocont Intrebare: Poate fi executata partial o scrisoare de garantie bancara de buna executie, la cererea beneficiarului? Daca DA, atunci este necesara intocmirea ... (vezi toată discuția)
Sgb si procedura insolventei manea 2 manea 2 m-am inscris la masa credala a debitorului X cu o creanta provenita dintr-un contract garantat cu scrisoare de garantie bancara. Pot acum sa execut SGB si ... (vezi toată discuția)